Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

:: Sağlık

 

 

Bir Kent Kültürü: Biii-sik-lett-lenn-mee-lii-yiz!

Bir Kent Kültürü:
Biii-sik-lett-lenn-mee-lii-yiz!

2000 li yıllara kadar ışıltılı ve conconlu kentler, onca cazibesiyle taşradaki ve kırdaki her bireyin hayaliydi. İkibinli yıllara kadar kentte bazı sıkıntılar olsa da yaşama imkanı hala bulunuyordu.

Dakikada bir motorlu taşıtın trafiğe çıktığı gerçeğini göz önüne aldığımızda, Türkiye ve bu gibi ülkelerde artık kent merkezlerinde yaşamak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Yerel yönetimler buna ilişkin olarak toplu taşım sistemleri üzerine odaklanmışlardır. Buraya kadar ezbere açıklamalar yaptık. Şimdi ifadenin ezber bozan kısmına gelecek olursak, artık kent merkezlerindeki nüfusu maalesef hangi tür olursa olsun, toplu taşım sistemleri dahi kaldıramamaktadır.

Düne kadar lineer (yatay) ulaşım ve dağıtım sistemleri, 2000 li yıllardan sonra, yerini vertikal (düşey) ortamlı sistem tasarımlarına bırakmıştır. Yani sizin anlayacağınız, yer altına, üst üste iki kat, üç kat raylı ulaşım sistemleri inşa edilmeye başlanmıştır. Ağır raylı sistem, hafif raylı sistem, cadde tramvayı gibi vertikal tabanlı çözümlemeler (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , ,

 

İktidar ve İktidar-Sızzz-Lıkkk Sendromu Üzerine!

İktidar ve İktidar-sızzzlık Sendromu Üzerine

İktidar ve İktidar-sızzzlık Sendromu Üzerine

Virüsler bünyeye sızmak için bahane ararlar.

Sinekler böcekler yağlı şekerli yerleri severler.

Bütün parazitler gıdalı yerleri severler.

İktidarlar ve iktidardakiler, gıda kaynakları olduklarından dolayı, buralarda bilumum asalaklar, böcekler, kurtçuklar, sülükler  vs. vs. bol miktarda bulunur. O yüzden iktidarlar ve iktidar sahiplerinin pek hijyenik olabilmeleri dahası hijyenik olarak kendilerini koruyabilmeleri oldukça zordur.

İktidarların mücavir alanları pek fırtınalıdır. Rüzgarın ne yönden eseceği belli olmaz. Bunun için iktidar sahiplerinin karakterleri, esen rüzgarlara karşı kısa zaman içinde çoğu zaman mutasyona uğramışlardır. Her ne yönden eserse essin rüzgarlar, ona hemencecik uyum sağlarlar. Gelen rüzgarlar ağa, giden rüzgarlar paşa olur hemen. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , ,

maden-ocaklari-ve-orman-katliami-ahmet-fidan

Akciğerlerimiz Kanser Eden Maden Ocakları

 

Çıbanlar Büyüyor ve sayısı artıyor, yakında bütün akciğerlerimizi saracak!

Istıranca’daki ve Yıldız dağlarındaki maden ocakları, Kapıdağ’daki tavuk çiftlikleri, Kaz Dağları eteklerindeki Bayramiç maden ocakları, Beşparmak Dağları’ndaki maden ocakları…
Hangilerini ortaya koyalım.

Şimdi en başta hayır diyemeyeceğimiz, demeyeceğimiz hususları ortaya koyalım.

  1. Madencilik çalışmaları tabi ki de yapılacak. Kalkınmamız için şart.
  2. Sanayi tesisleri kurulacak. Dünyanın önde gelen ülkeleri arasında önce gelen hak ettiğimiz yeri alacağız. Bütün bunlar için kaynaklarımızı kullanacağız elbet
  3. Mega projeler yapacağız, ülkemiz dev projeler konusunda ilk akla gelen ülkeler arasında anılacak.

Bu günü düşünme kolaycılığı, insan genetiğinin varsayılan ayarıdır. Yukarıda sıraladığım birkaç başlık ve devamı, hemen herkesin istediği, mutlu olduğu olaylardır. Ancak bu gelişmeler ve standartlar için sadece ve (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kamu Sağlığı Açısından Tuvalet ve Pisuvar Düzenlemesi ve Tasarımı

kamu-sagligi-acisindan-tuvalet-ve-pisuvar-duzenlemeleri copy

 

Temizlik sağlıığın ön şartıdır. Aynı zamanda kamu sağlığının vazgeçilmezidir. Kamu sağlığının ülke genelinde garanti altına alınabilmesi için bazı değişimler şarttır.

ülkemizde tuvaletler bin

a iç yapılarında alaturka ve alafranga (klozet) şeklinde dizayn edilmektedir. Bu durum bu haliyle kamu sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Böylesi durumda ülkemizi bayındırlık ve medeniyet seviyesine çekebilmek için bazı inovatif uygulamalar yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

Varolan durum:

Gerek klozetlerde olsun gerekse alaturka tuvaletlerde olsun, Bay’lar bunu hijyenik olarak kullanmamaktadırlar. Bayları (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

bosluk-carpmasi-sendromu copy

 

Psiko-sosyal Açıdan Boşluk Çarpması Sendromu

Blaise Pascal, “tabiat boşluktan nefret eder” demiş.

Bu sözün sahibini aramak için on dakikamı harcadım. Sözü biliyordum fakat sahibini bilmiyordum. Çoğu yerde anonimveya atasözü diye aktarılmış olsa da söz Blaise Pascal‘ın. Hakkını yememek gerek.

Pascal’ın sözü konumuzla aslında tezat oluşturmakta. Çünkü Pascall, tabiatın boşluk götürmediğini, bir şekilde dolduğunu veya doldurulduğunu fiziksel olarak ortaya koyar. Aynı şeyi sosyal bilimler alanında da söyleyebiliriz. Ama bu boşluk nasıl bir boşluk ki, insanlar boşluğa çarpacak. Yani çarpmak için yoğun olmayan veya az yoğun bir ortamdan çok yoğun veya katı ortama ani geçiş (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , ,

limon-kizartmasi-www-ahmetfidan.com

 

Limon dolması yazıma fevkalade güzel geri dönüşler oldu. Bir yemek ortaya koyuyorsanız, ortaya koyduğunuz lezzet size göre leziz olabilir. Bu yemeğin lezazeti ve nefaseti ölçülecekse eğer, bunun gerçekliğini ancak ve ancak diğer kişilerin tepkilerine göre değerlendirebilirsiniz. Ben zaten limon bağımlısıyım Bana göre limonun çekirdekleri hariç her bir parçası lezzetli. Limonlu ne yapılmışsa lezzetlidir.

Neden Limon Kızartması:

Bunun tek bir sebebi yok. Bir kere limon kabuğu zaten şeker ihtiva etmekte. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,

Bu Günün Sorunlarını Çözmek Prim Yapmıyor, İşte Yarının Sorunları

“Sakalım yok ki dinlensin” sözünü söylemekten de, dinlemekten de sıkıldım. Öyle ki, belki bir çözüm olur diye sakal bıraktım. Şimdi sakallıyım ve sözlerimin dinlenip dinlenmeyeceği konusunda

test dönemine girdim. Bu günün sorunlarına ilişkin nelere dikkat çektim ve neleri önerdiysem DİNLENMEDİ. O zaman senin önerilerin çürük demek ki” diyebilirsiniz. Ama buna hakkınız yok. Çünkü ortaya koyduğum öneriler, BU GÜN İÇİN gözardı edilirken, en geç on yıl içinde aynısıyla uygulanmakta. Sanırım benim insanlarla ve/veya toplumla kronolojik bir problemim var. İşte ben de bu problemi biraz daha dramatize etmek istiyorum.

Bu günün değil yarının önemli sorunlarından birkaç tanesini dile getirmeyi düşündüm. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

 

İtiraf Ediyorum: Limon Bağımlısıyım.

Kemal Sunal'ın "Yedi Bela Hüsnü" filminde hüsnü limon yerken çevresindeki belalılarını bertaraf etmekteydi senaryoda hatırlarsınız.

O kadar ekşi olmasına rağmen çilekten bile daha çok şeker içermesi görüntüyle öz arasındaki çelişkiyi ortaya koymakta.

Hayatta öyle değil mi zaten. Acı görülenler uzun yaşam için ilaç iken, tatlı görülenler ise, (gerçekte) yaşamı kemiren yiyiciler değil mi? Şu sözümü yazıma eklemek istiyorum. “Acı ve tatlı bile yalan şu dünyada, şeker kansere sebep, biber kansere medet” A. Fidan)

İyi hoş taaa, AŞIK OLDUĞUM LİMON acaba ilerde bana bir yamuk yapar mı deyûû bu yazımı kaleme aldım. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , ,

 

(((Obezlerin))) Diyetle Keklenmesi'ne Karşı Tarzan Diyeti

Doğallığı bozmayın hanımlar beyler! Nasıl peki?, ya da doğal olanı ne?

Unlu, yiyin afiyet olsun))

Yağı doğalda olduğu şekliyle,

Şekeri doğalda olduğu şekliyle,

Tuz, doğalda olduğu kadar…

Yüce yaratıcı zaten doğal gıdalarda bunları vermiş paketlemiş/ambalajlamış en güzel ve en doğal formlarıyla. Afiyetle yiyin.

Bütün diyet tariflerini çöpe atın!

İlave olarak, (doğal gıdalar içeriğindekiler hariç) aldığınız yağı, şekeri, ve tuzu kestiğinizde hayatınızdan, bakın nasıl süratle kilo veriyorsunuz.

Ama bu doğru değil. Yani sürdürülebilir değil. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , ,

Öncelikle, Etiler'den Altunizade'ye yapılması düşünülen teleferik projesini yazının başında alkışlıyorum. Şunu bir türlü anlamıyorum. Teleferik çok olağanüstü bir bütçe gerektirmeyen bir altyapı hizmeti. Ama ne gariptir, merkezi yönetim de, yerel yönetimler de bu konuyuyeni keşfetmiş gibi yaklaşıyor. Oysa ki, Türkiye'de teleferik kurulması gereken ve kurulduktan sonra fevkalade dolu / verimli / karlı olacak ne çok yerleşim yeri var. Ayrıca merkezi yönetim ve yerel yönetim otoriteleri, Bursa Uludağ teleferiğinin kurulmasından bu yana bu güzide altyapı hizmetini kendi bölgelerinde veya yörelerinde yaptırmayı akletmemişler ve akletseler bile ne hikmetse cesaret etmemişler ya da edememişlerdir.

Teleferik, Turizmin Mıknatısıdır!

Taksim – Maçka teleferiği, İzmir teleferiği, Samsun ve Ordu teleferikleri son derece faydalı, (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , ,