Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

 

13355639_1728698224074858_1068126643_n

Tek Dişi Kalmış Doğu, Tek İşi Kalmış Batı Bağlamında, Oryantalist Toplumların Tüketiciliği

 

Gezdik, gördük, yendik demiş Julius Sezar,  M.Ö. Zelan  savaşının ardından, Roma Senatosu’na gönderdiği (senatoyu) küçümseyici mektubunda.  (Zelan, bu günkü Tokat’ın Zile ilçesidir) Bu BATI toplumunun SÖMÜRGECİ ve benmerkezci yapısının bir yansımasıydı.

Üçlü terkiple tarihte biz (islam coğrafyası adına Mevlana) ne demiş peki:

Hamdım, piştim, yandım“.

Aradaki fark, ise, biri dışa dönük saldırgan, biri ise, içe dönük (batınî), muhafazakar. Tabi bunda (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , ,

Daralan Mekanda ve Daralan Zamanda Çocuk ve Gençlik Edebiyatı

Teknolojik ve demografik gelişmelerin bir sonucu olarak Mekan daraldığı gibi, zaman da daralmakta dünyada her geçen gün. İnsanlar önce kırdan kentlerin daralan alanlarına hücum ettiği gibi, adeta kibrit kutusu gibi evlere yığıldılar. Mekansal anlamda bu yığışma, san’ata dair, edebiyata dair içeriğe ve niteliğe dair hemen çoğu şeyi tekdüzeleştirme sürecine sokmuştur.

Öte yandan kentsel alanlardaki daralma, geometrik olarak artan teknolojik gelişmelerin de temel etkisiyle dünyadaki hızlı nüfus artışının da etkisiyle insanlar, sadece mekanı değil, aynı zamanda günün yirmidört saatini de diğer insanlarla (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , ,

yemek-kulturu-ve-toren-rituelleri

Tabulaşan Yenek ve Tören Ritüellerimiz

Türklerin yemek kültürü üzerine biraz duygusal biraz nesnel/objektif sorgulamalar yapmak istiyordum. Gözlemci algılarıma takılan bir kaç yaşam kesiti darbe ile ilgili gündemin sıkışıklığına rağmen bu konuyu öne almama neden oldu.

Duygusal/ Subjektif (Olumlu) Yaklaşımlar:

Daha önceki yazılarımda, Türkler’in başlı başına bir yemek kültürü olduğunu, yemek kültürü de dolaylı olarak mutfak kültürünü gerektirmekteydi. Bir ülkenin medeniyet derinlikleri arasına, o ülkenin yeme-içme alışkanlıkları da girmektedir. Bin yılları bulan yeme-içmeyle ilgili kültürel derinliğin uzantısı olarak yemek masası veya sofrasında geçirilen saatleri yadsımak bir bakışla da tukaka etmek fazlasıyla incitici olacağını düşünüyorum. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,

ruya-gordum-ahmet-fidan

 

Dün gece bir rüya gördüm dostlar!

“Hayır olsun” hemen dediniz duydum sizi.

Gece karanlığını boğan bir aydınlıkla nur yüzlü yüz yaşını geçkin bir ihtyar çıkageldi karşıma.

Bana:

– “Fethullah, Twitter’da seni bekliyor!” dedi.

2002 de Amerika’da kalbine Anjiyo yapılan Fethullah Gülen’in aslında kalbine operasyon yapılırken meğer aynı zamanda beyin (yıkama) operasyonu da yapılmışmış. Bu operasyon o kadar harikulade bir operasyonmuşmuş ki, düşünce (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , ,

asosyal-medya-depremi copyBir aydan beri yazamadım. Hem kendi olağanüstü iş yoğunluğumdan hem de her bir günün beş belki de on köşe yazısına sığdırılamayacak kadar hızlı değişmesi veya hareketlenmesi. Son bir haftada olup biten bu hareketlilik, sadece benim değil toplumu
izleyen, sezinleyen bütün bilim ve düşün insanlarının başını döndürmekte. Bendeniz de çoğu zaman izlediğim yöntemi izleyeceğim. “Gündem, gündem dışılığa mahkum, asıl gündem, klasik olandır” (A.F). Bu nedenle klasik ve köklü analizlerimi yerel ulusal hatta uluslararası ölçekte okurlarımla paylaşmak istedim.

1. [(A) Sosyal Medya Depremi:

ÖNCE MİNİK BİR TARİHSEL SÜREÇ veya Girizgah:

20 yıl önceleri. 1983 lü yıllar. Dindar kesim henüz Özal’lı yılların başında kendini temsil edemiyordu. Ciddi bir temsiliyet sorunu (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Aralık 9th, 2012 | in Dil & Edebiyat, Kültür ve Sanat, Yaşam | 1 yorum

Türkiye Yardım Sevenler Derneği Fatsa Şubesi tarafından organize edilen ve Fatsalı yerel sanatçı ile şairlerin sahne aldığı, “Bir Söz Bir Saz” gecesi davetliler tarafından ilgi ve beğeniyle takip edildi.

Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda düzenlen Bir Söz Bir Saz gecesine başta Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tarık YARILGAÇ ve eşi, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmet BALIK, Kaymakam Bekir ATMACA, Belediye Başkanı Hüseyin ANLAYAN, AK Parti Ordu İl Başkanı Hüseyin AKYOL,İlçe Jandarma Bölük Komutanı Yzb.Fatih ÇETİL, İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin ARSLAN, MHP İlçe Başkanı Şakir Cemal UYGUN, Vakıfbank Ünye Şube Müdürü Ali Yavuz DAĞ, bir çok seçkin konuk ve çok sayıda ilçe halkı katıldı.

Hazırlık komitesi, Türkiye Yardımsevenler Derneği Fatsa Şube Başkanı Nimet KOÇ, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ahmet FİDAN, Radyo Mega Genel Yayın Yönetmeni Kemal KOÇ, Şair Hasan GENÇAY ve T.Y.S.D. Fatsa Şubesi Yönetim Kurulu'ndan oluşan program ilgiyle izlendi. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , ,

 

Bir sevda, bir tutku, bir adayış, bir tavlayıştır EMEK!

Üretmek, sorgusuzca, sebepsizce direnerek çileli bir yolculuğa çıkar bir YÜREK!

* * * * *

Durmadan, dinlenmeden, gücünü kendinden görerek ve didinerekten,

Öbek öbek serilir sözcükler satırlara, özden koparak ve bilenerekten,

Bir buhur tütsüsü yanar ciğerde, çevresini meczederek,

Bir köz damlar özden, yüreklere iz ederekten,

* * * * *

Bir sevda, bir tutku, bir adayış, bir tavlayıştır EMEK!

Üretmek, sorgusuzca, sebepsizce direnerek çileli bir yolculuğa çıkar bir YÜREK! (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Yanmak kavrulmak anlamındadır  ramazan,
Ağustos sıcağında, gün ortası, gölgenin yok olduğu an.
* * *
İkra’nın yüklediği ağırlığın iliklere işleyen sancısı,
İlk emrin verdiği aydınlığın onbeş asırlık yansıması.
* * *
İki minare arasındaki gergefin Rahşan iz düşümlerinde,
Sade bir dini değil bir medeniyeti yansıtır mahya ışıkları, namütenahi tarihin derinliklerinde,
* * *
Oruç sa, Farsça kaynaklı bir kelime. Farsça kelimenin aslı, "rûze" dir. (Aynı zamanda kızımın adı.)) Türklerin (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , ,

Temmuz 1st, 2012 | in Dil & Edebiyat, Pazar Yazıları | Yorum Yapin

Bir nokta koyun kağıda yazmaya başlamak için.

Sonra öylece bekleyin.
Nokta bu, altı üstü, ardı önü boş bir nokta. Her düşünceye her anlama her yön veya yönlendirmeye açık, alabildiğine bâkir, alabildiğine gizemli alabildiğine esnek.
Sonra bir kitap alın önünüze ve sayfalarından birini açın ve o sayfadan bir satırı ve o satırdan bir harfi rastgele seçin. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,

Haziran 14th, 2012 | in Bilim & Teknoloji, Ekonomi, Toplum, Yaşam | Yorum Yapin

Keşke başlıktaki "bilgi" kavramı, "enformasyon" kavramını karşılamış olsaydı. Peki neden karşılamamaktadır? Bunun tek değil bir çon nedeni bulunmakta. Örneğin;

– Bilgi daha çok öznel iken enformasyon genel ve nesnel izlenim uyandırmakta. Latince kökenine göre irdelediğimizde, "knowledge" kavramının karşılığı bilgi iken, "information" ya da enformasyon 'un karşılığı da "malumat" kavramıyla eşleştirilebilir. Ne var ki, malumat eski dilde varolan bir terim olduğundan günümüzde malumat yerine 'information' sözcüğünden devşirilmiş "enformasyon" kavramı kalıcı olarak yerleşmiştir. Bu bağlamda, enformasyon kavramına göre gidecek olursak, enformasyonu izah etmek için küresel bir gözlüğü takmamız gerekecektir. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , ,