Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

 

Mayıs 9th, 2022 | in İş yaşamı, Medya & İletişim | Yorum Yapin

Resim: Kişisel ve Kurumsal Yaşamda, İletişim Algoritması Çözümlemeleri

 

Her zaman duyduğunuz bir söz vardır. Kötü komşu mal sahibi yapar diye. Biz yazarlar bunu şöyle ifade ederiz.

Kötü örnekler veya örneksizlikler, (bizleri) eser sahibi yapar.

Konumuzun asıl teması bu zaten. İletişimi tedrici ilerletme veya azaltma. Optimum ilişki süreci.

Yazımızın başlığı “İlişkilerde İletişim Algoritması” olsa da, konusunun veya kategorisinin, kişisel gelişim olduğunu belirterek yazımızın amaç ve kapsamını da izale etmiş olalım.

Yazımız ve içeriğindeki algoritmalar, ister hemcinsler, ister karşı cinsler için her türlü ilişki formatına (daha&helliip;)

Etiketler: ,

 

 

Sen, evet SEN,

Yani ben, sen, o, biz, siz, onlar.

Herkes işte. Yolcular, yollular, yolsuzlar, yola yapışan veya yapışamayan alayınız, alayımız.

Öyle bir şey ki bu Türk dilinde. Pozitif ek alanı negatif, negatif ek alanı da yine negatif yerleşmiş kültürümüze.

Yol başlı başına masum bir sözcük. İnsanların yer değiştirme ihtiyacına karşılık veren, daha önce başkalarının aynı yerden aynı istikamette geçmiş olduğu su, demir, kara ve hava ortamlarıdır.*

Yolcuyu, her hangi bir amaç için yola düşmüş bir veya birden fazla kişi olarak tanımladıktan sonra pazar yazımızın konusuna dönelim. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , ,

Bir Adım İleriye Gidebilmek İçin Ef Beş Lütfen!
Biz yazarlar çoğu zaman yazıyı nasıl yazacağımızı bile bilmeyiz. Gündemli ‘siyaset’ veya ‘sorun söyleyelim’ veya ‘Hukuk Köşesi’ veya ‘Sağlık köşesi’ gibi bir köşeyi yürütmek oldukça kolay. Çünkü siyaset kategorisinde, gündem ne ise ona atlarsınız, Hukuk veya sağlık köşesi yazıyorsanız kendinize göre sistematik bir sıralama yaparsınız ve o sıraya göre yazarsınız. Ama havadansudan yazıyorsanız ve hem havadan hem sudan çoğu konuya değinmişseniz işte o zaman işiniz zordur. Allahtan bu benim açımdan sorun değil. Çünkü yüzümü çevirdiğim yere baktığımda retinama (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Tembellik Anayasası'nın kurallarından biridir.

"Eğer, içinizde bir çalışma isteği belirdiğinde hemen bir kenara oturun o isteğin geçmesini bekleyin" diye bahseder bu anayasanın 10. maddesi. Bilenler bilir.

Yardımsever olmak gerek derken, "ben çok yardımsever biriyim, her türlü yardımı memnuniyetle kabul ederim" matığıyla değil tabi. Bu mantık takdir edersiniz ki, süper egoistçe bir mantık. Ben en azından kimselere zarar vermeyen boyutu olan "ben" veya "kendi" bakış açınızla ilgili kısmından yaklaşıyorum olaya. Bu sefer "siz"den bahsedeceğim. Siz yani bu yazıyı okuyan "heyy, sennn" olan "sen".

O halde sesimizi biraz yükseltelim;

-Heeey, SEN, lütfen kendine yardım eder misin!

Yaklaşım mantığı itibarıyla bir sıfır galip gelmenin mutluluğuyla satırlarımızı devam ettirelim.

Öyle ya, kendine yardım etmek istemeyen veya bunu gereksiz gören biri var mıdır acaba?

Kendine yardım etmek isteyen bir şeyi başarmıştır. O da kendinden çıkıp kendini görebilmeyi veya izleyebilmeyi. Hani Yûnus tarzı (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , ,

 

Kişisel Gelişimde ve Self Motivasyonda Dalga Terapisi:

Evet. Bir pazar yazısı için ağır bir konu diye düşünebilirsiniz. Haklı olabilirsiniz.

Hayır. Düşündüğünüz gibi değil. Yıllardır okurlarım bilir ki, pazar yazılarımda arada bir iğne batırsam da, genellikle onları daha mutlu ve daha başarılı kılmak için gayret etmişimdir. O nedenle kişisel gelişimde / self motivasyonda veya kendi kendine motivasyonda "dalga terapisi"ni sizinlepaylaşmak istiyorum. Zira bu terapi yöntemi dünyada belirttiğim şekliyle ilk olarak ortaya konulmakta ve kamuoyuna deklare edilmektedir.

Bu alanda literatür araştırması yaptığınızda konuyla ilgili bir sonuç bulamamış olabilirsiniz. Zaten ben de hayatımın varlık nedeni olarak, dünya varolduğu günden bu yana hep kimsenin düşünmediği, kimsenin bakmadığı kimsenin tenezzül edip ilgilenmediği konulara özgün yöntemlerimle eğilmeyi tercih etmişimdir. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Nisan 3rd, 2010 | in Eğitim, Felsefe, İş yaşamı, Sağlık, Toplum, Yaşam | 1 yorum

Self Motivasyon

Bir çok NLP programlarımda, kişisel gelişim seminerlerimde, yaşam ve motivasyon, etkili iletişim vb. konferanslarımda ‘bu kadar enerjiyi nereden buluyorsunuz’ sorusuyla karşı karşıya kalıyorum. Keşke bunun tek bir cevabı olsaydı da bir cümlede söyleyip muhatabımı/muhataplarımı tatmin edebilseydim. Ama genelde ayrıntıyı açıklamaksızın şu cevabı veririm: “ben hidrojeni helyuma çeviririm”.

Self motivasyonun veya Hidrojeni Helyuma çevirmenin bir çok alt etkeni bulunmaktadır. Bu alt etkenleri ortaya koymadan önce, Self Motivasyon veya Hidrojeni Helyuma çevirme hakkında girizgah bilgisi aktarmak (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , ,

Enerji Kutucuğu

Her nefes alan canlının bir efektif (cari) yani kullanımda olan enerjisi vardır, bir de potansiyel enerjisi vardır. Potansiyel enerji daha çok (beynini kullanan canlı olan) insanlar tarafından üretilir. Bu enerjinin gücü de, kutucuğun  tılsımı da, enerjinin yönlendirilmesi veya kontrolü de güçlü bir kişiliği gerekli kılar.

Hayata pozitif bakan insanlar genellikle kazandıklarını öyle kolay kolay kaybetmezler, kaybetmemek için çok çaba sarf ederler, kaybetmemek için kendini de tüketmezler, en kolay ve akıllıcasıyla kaybedeceği kişileri içinde derin dondurucu olan tılsımlı enerji kutucuğuna koyarlar. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , ,

Human Benchmarking

Bir yönetim veya işletme kavramı olan “bencmarking”* şimdiye kadar hep aynı disiplin içinde kalmış ve uygulanmıştır. Hatta hatta, her işletme özellikle de çokuluslu küresel işletmeler AR-GE departmanlarında “know-how” larını hazine olarak saklamaktadırlar. Bu durumda da banc-marking kapsamı, pazar ve/veya pazarlama aşamasından başlamaktadır.

Yönetim bilimlerinin veya işletme yönetiminin “fizibilite“, “swot analizi” vb. en temel kavramlarından biri olan “bencmarking” gerek mikro ekonomi için gerekse makro ekonomi için verimlilik ve etkinliğin temel yapıtaşlarından biridir.

Öyle ki, serbest piyasa ekonomisindeki tam rekabet şartları (TRŞ) nın gerçekleşmesi yine “bencmarking” ile mümkün. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , ,

İnovasyon, ya da “innovation” Türkçede tek kelimeyle ifade edilemeyecek kadar geniş anlamı olan bir kelimedir. Yenilikçilik, yenileme, yeni yöntemler bulma vb. anlamlar içermektedir. Yeni ve farklı bir buluş, yeni bir tarz yeni bir buluş, yeni bir sektör yeni bir kimlik, yeni bir alan oluşturarak “katma değer oluşturmaktır.

O halde katma değerin ne olduğunu bir cümleyle dile getirmiş olayım. Katma değer, müşteriye veya hizmetten yararlanana oluşturulan faydadır. Ya da müşteri memnuniyetidir. Ekonomik getirisi olan, yeni bir fayda sağlayan yeniliktir. (daha&helliip;)

Etiketler: , , ,

Mesleklerde kompleksibilite sendromunu birçok açıdan açıklayabiliriz. Açıklamasına açıklarız da, kompleksibilite ne demek olabilir acaba. Bu kelimeyi de ben türetmiş olayım. Ekonomide “likidite” kelimesinin yıllar önce türetildiği gibi. Güzel türkçemize Latince kırması bir kelime daha kazandırmış olsak her halde bu ülkede “personna nan grada” ilan edilmem. Bilirsiniz uluslar arası ilişkilerde bir kişi hakkında “personna nangrada” ilan edilmek kötü bir durumdur. Bir kişinin (ataşe, konsolos veya büyükelçi vb.) bulunduğu ülkede “istenmeyen adam” ilan edilmesinde kullanılan bir tabirdir.

Kompleksibilite bir mesleğin (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , ,