Belediye başkanlarımızın çoğu seçim sonrası can havliyle hizmete başlayacaklarıdır. Az bir kısmı da gününü gün ederken  beş sene geçip ve kendisine beş yıllık fatura uzatılmış olacaktır. Birinci grup, işin şaşkınlığıyla hareket edip öncelikleri tespit edemeyebilir ve geri dönülmesi zor hatalar yapabilir. Diğer grup ta işin debdebesi içinde kaybolur gider, sadece kendisi iktidarı kaybetmez hemşehrilerine de beş yıl kaybettirmiş olur ki, bu kayıp uzay çağındaki bir dünyada asırlık bir kayıptır.

Başkanların bu satırları okumaya zamanı da olmayabilir. Ancak bugün okumasalar bile yarın mutlaka zaman ayırıp okumaları kendi menfaatlerinedir. Şimdi önerilere gelelim. Bu tavsiyeler aynı zamanda bir öncelikler sıralamasıdır. Bu gün itibarıyla zaten her bir belediye başkanı  ön durum değerlendirmelerini yapmıştır ve muhtemelen çekirdek kadrosunu da kurmuştur.

1.        Bu yazıyı okuduğunuz andan itibaren ilk emriniz fotoğraf çekilmesi olsun ama bu fotoğraf artistik bir fotoğraf değildir. Bu fotoğraf kurumunuzun fotoğrafıdır. İdari sınırlarınız kapsamında kalan bütün yollar, donanımlar, makineler, tesisler, işletmeler, birimler, binalar, bürolar, demirbaş grupları listelenerek ve gerçek anlamda fotoğraflanarak tespit edilmeli ve gerek görürseniz iki nüsha olarak envanterler klasörü hazırlamalısınız. Bütçe gelir gider kayıtları ve bilançolar, sermaye oranları ve miktarları zaten kayıtlıdır. Bunları ayrıca belirtmeye gerek yoktur. Bütün bunlar, gelecekte bu fotoğrafları kullanarak başarı durumunuzu belgeleyebileceksiniz. Dönem sonu geldiğinde ye keşke eski halleri veya durumlarını gösteren fotoğraflar elimizde olsaydı dememeniz için bunlar gerekmektedir.

2.        Seçim öncesi birlikte yürüdüğünüz size her açıdan destek olan aynı zamanda da çekirdek kadronuz içinde olması muhtemel bu kişileri belli kriterlere göre dürüstlük, güvenilirlik, üretkenlik vb açılardan onların fark edemeyecekleri şekilde test edin.

3.        Elde edeceğiniz envanteri kullanarak çekirdek kadronuz ile ayrıntılı durum değerlendirmesi yapın. Önemli gördükleriniz ile, öncelikli gördüklerinizi ve de (varsa) belediyenizin performans planı ve 5-10 yıllık planını bir araya getirip yeniden öncelikler sıralaması yapın. Yeni göreve geldiğiniz için eski belediye başkanıyla sizin olaylara bakışınız ve öncelikleriniz değişecektir. Bu öncelikleri ilk önce encümenle, sonra da meclisle paylaşın ve hatta önceliklerin belirlenmesi konusunda belediye meclisinde komisyon kurun. Böylece öncelikler sizin fikriniz olsa bile bunu meclise maletmiş olur ve önceliklerin uygulanması konusunda daha geniş bir zemini sağlamış olursunuz. Bu öncelik listesini nihai noktaya getirdikten sonra belediyenin 5 yıllık, 10 yıllık ve 50 yıllık programını ortaya koyun.

4.        Personel görevlendirmelerini yetki ve sorumluluklarını orantılı olarak dağıtın. Her yeni göreve gelen başkan gibi gelir gelmez bütün yetkileri uhdenizde toplayıp ilk gün ve ayları rutin işlere boğularak geçirmeyin.

5.        Acil olarak halihazırdaki belediye kanunu başından sonuna kadar sıkılmadan okuyun ki hangi görevlerin sizi beklediğini önceden öğrenmiş olursunuz. Belediyelerin görevleri 2005 öncesi ve sonrasına göre farklıdır. Bunu algılayamayan bürokrat, teknokrat ve il – ilçe üst düzey yöneticilerine bunu gerekirse bildirin. Görevlerin belirlenmesinde artık liste ilkesi terk edilmiş genellik ilkesine geçilmiştir. Bu durum da sizi bir çok konuda güçlü ve anahtar konumuna getirmektedir. Yasadaki yenilikleri öğrenmeden stratejik karalarınız kadük kalabilir.

6.        Kurum için rutin işleri güvendiğiniz bir veya birkaç yardımcınıza devredin ve asıl işinizin stratejik liderlik ve dış çevreyle ilişkiler olduğunu unutmayın. Bu durum halkın (hemşehrilerinizin) sizi yerinde bulamamaları anlamına gelmemedir. İlk aylarda dış gezileri ve temsil işlerinizi elinizden geldiğince mesai dışında yapmaya çalışın. Unutulmamalıdır ki halk seçimin ilk aylarında başkanı sürekli olarak aradığında bulmak isteyecektir.

Planlama, hedef belirleme, yöntem iş akışı vb. konularındaki önerilerimizi de bir sonraki yazımıza bırakalım.

Sağlık ve esenlik ve başarı dileklerimle..    

Not:

Bu yazı, www.bilgiagi.net, www.timeturk.comwww.bilgievreni.com, www.haberanaliz.net www.siyasalforum.net, www.gunesgazetesi.net, www.kamudanhaber.com www.gercekgazete.web.tr,  ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Balıkesir Demokrat, Marmara Bölge, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , ,