Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

 

 

Resim: Ertelenen İstanbul Seçiminin Merkezi ve Yerel Öncü ve Artçı Etkileri

 

Kürt, Türk, Pontuslu, Alevi, Zaza… Ötekileştiren, ötekileştirilir!…
Ötekileştirenlere inat, gecenin onikisinde bile yüzbinler hatta milyonlar sloganlarda birleşebiliyor.

Bu sözde değil özde Türkiye İttifakıdır, bu, DEMOKRASİ ittifakıdır. Bu asla bir araya gelmez denilen tarafların yönetişim uzlaşmasıdır. İsteyine oluyor. Ve oldu.
Egemen medyaya rağmen, başkanlık rejiminin otorite temerküzüne rağmen… Dejavu yaşar gibiydi İstanbul. Tıpkı, 27 Mart 1994 teki gibi.

Öyle veya böyle, TÜRKİYE’NİN BİR ÖZETİ DURUMUNDA OLAN milyonlarca İstanbullu, TEK ADAM YÖNETİMİNE, ARABESK BAŞKANLIK SİSTEMİNE, Merkezi yönetime, kibire, liyakatsizliğe kırmızı kart göstermiştir.

Oysa ki bizim de aylarca yazıp çizdiğimiz gibi, seçimler (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , ,

Resim: 2019 Yerel Seçimleri ve Türkiye’yi Çevreleyen Dört Denizin Öyküsü

31 Mart Yerel Seçimlerde dört deniz yarıştı.

Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz. Akdeniz Ege Denizi ile birlikte, doğusundan batısına kadar, sosyal demokrasi ve yaşam tarzlarının korunması yönünde mücadele verdi, toplumu ötekileştiren dile, el ele, kol kola karşılık verdi.

Bu seçimde Marmara, her iki cephenin ciddi mücadelesine tanıklık etti. Bu savaşı, adeta, Türkiyenin koynunda bir deniz olarak, içinde hissetti ve yer yer yarışmalar kıyasıya bıçak sırtı devam etti. Ama Karadeniz bölgesi, içinde bulunduğu milliyetçi muhafazakar damarın etkisiyle BEKA söylemlerinin rüzgarıyla statükoyu (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , ,

2014-yerel-secim-sonuclari-ahmet-fidanYarım yüzyıl derken, aslında 1950 seçimlerinden  bu yana yaklaşık 65 yıllık bir dönemi kasdediyoruz. Kronolojiyi başlattığımız süreç, aslında adamakıllı seçim dediğimiz bir tarihtir. Yani ilk defa ‘gizli oy, açık sayım‘ ile yapılan seçimgerçekleşmişti. 1950 seçimlerinden önceki seçimlere SEÇİM diyebilmek mümkün olmasa da çok partili hayata geçiş adına bir ısınma hareketi olarak değerlendirebiliriz. Oylamanın açık, sayımın gizli yapıldığı bir seçimi duyduğunuzda yüzlerinizdeki tebessümü hissediyorum.

Yarım yüzyıllık süreci dönüm noktalarıyla ya da fay hatlarıyla ortaya koyacak olursak, 1050 iktidar değişimi, 1960 darbesi, 1971 muhtırası, 1980 darbesi ardından on yıllık darbe periyodu bozuluyor ve bu periyot kısmen 1997 postmodern darbesiyle nüksediyor, yaklaşık yine on yıllık bir periyotla 2007 yıllarında Ergenekon süreciyle kendini gösteriyor. 2007 den 2013’e Gezi Protestosu süreci ve hemen ardından 17 Aralık Sivil Darbesi ve (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , ,

Mart 24th, 2009 | in Kent/Şehir, Siyaset/Politika, Toplum | 1 yorum

Bir ton aday var ortalıkta gürültü yapıp durmakta. Yerel iktidara sahip olmak için kuklaları veya hizmetkarları aracılığıyla sözde tanıtım yapmakta.

Ey sıradan olmayı en güvenli bulan, skolastik, kolaycı ve bananeci insanlar. Çevrenizde bir çok aday dolaşmakta bilirsiniz. Belki biri belki bir kaçı mutlaka ya bizzat kendilerince ya da kuklalalarınca size gelmiş ve reylerinizi talep (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , ,

Şubat 21st, 2009 | in Siyaset/Politika, Toplum | Yorum Yapin

Seçim kampanyasını, adayların tanıtım dokümanlarını ve sözlerini konuşmalarını biraz yakından incelerseniz göreceksiniz. Adayların büyük çoğunluğu sanki milletvekilliğine seçiliyormuş gibi davranmakta. Konuşma ve propagandalarının özünü daha çok merkezi yönetime ilişkin politikalar oluşturmaktadır.

Oysa ki, bu bir yerel yönetim seçimidir. Yerel yönetimlerde de başkanlar ve ekibi önemlidir. Başkan adayları propagandalarında projelerinden, kısa orta ve uzun dönemli planlarından bahsetmesi gerekmektedir. Dahası, başkan adayları, yardımcısı yapacağı kişiler ve/veya encümene getirmeyi düşündüğü kişilerle esnaf ziyaretlerini yapmalıdır. Böylece yarın bir gün seçimi kazandığında karşılarına çıkacak kişileri halk görmüş olsun.

Ama yerel politika da olsa genel politikanın raconu ve egoistliği seçim çalışmalarına damgasını vurmaktadır. Adayların böylesi bir açılım içinde olmalarının temelde 2 nedeni vardır. Bu iki nedenin her ikisi de çok görülen ve bilinen nedenlerdir.

1. Neden, Projesizlik:

Adaylar seçim çalışmalarında projelerini ortaya koyacaklar ama, bir çoğu hasbel kadar parti merkezi tarafından lutfedilerek atandıkları için ya hazırlıklı olmadıklarından ya da basiretsizliklerinden (çapsızlıktan) proje ortaya koyamamaktalar. Ama çoğunlukla projeleri olmadığından ortaya konulmadığını söyleyebiliriz.

2. Neden, Politik Egosantrkik Yaklaşım: / Politik Kıskançlık:

2. neden de en az birinci neden kadar önemlidir. Çünkü çok güzel projeleri olan adayların bile bunu kamu oyu önünde açık açık deklere etmek istemediklerini yer yer gördük, izledik, duyduk. Güya kısa, orta ve uzun dönemli planlar, projeler halkla paylaşılırsa, rakipler de bu projeleri kullanacak bunlardan kopya çekecektir. Böylesi sığ ve oportünist yaklaşım bence ancak adayların kendi düzeysizliklerini göstermektedir.

İdeal tip başkan adayı, en başta giyimi kuşamı, konuşmasındaki düzgünlüğü, ALÇAK GÖNÜLLÜLÜĞÜ ile birlikte, planı projesiyle olmalıdır. Yerel halka, hemşehrilerine kısa orta ve uzun dönemlik vizyonlarını çizmelidir. Yarın bir gün seçildiğinde yapacağı icraatları gören vatandaşlar, “haydaa, bu da nerden çıktı” diye irkilmeyecek.

Bütün bunlar yere siyasetin ideal seçim çalışmaları olmalıdır. Centilmenlik ise her zaman genel geçerli bir takdiktir. Bu konuda halk tarafından en muteber olan aday, sürekli başkalarını karalayan ve başkaları üzerinden reaktif siyaset yapan değil, kendi planlarına bakan, projelerini anlatan, geleceği önümüzdeki günleri çizen vizyoner adaydır.

Aydınlık dolu yarınlar dileğimle.

Not:
Bu yazı, www.bilgiagi.net, www.timeturk.com, www.bilgievreni.com, www.haberanaliz.net, www.siyasalforum.net, www.gunesgazetesi.net, www.kamudanhaber.com, www.gercekgazete.web.tr ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Balıkesir Demokrat, Marmara Bölge, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , , , , , , ,

Davos krizi yerel seçime biraz daha yakın olsaydı AK Parti Yerel seçimlerde alamadığı yerleri de alırdı.

Yerel seçimler için 28 Martı bekleyeceğiz. Ak Partililer bu haftasonunda yerel seçim olmasını ne çok isterlerdi kim bilir. Düşünsenize, Öcalan’ın yakalandığı zamanları. Davos Krizi nedeniyle Fatih Sultan Mehmet gibi karşılandı başbakanımız hava alanında. Bu ulusal duyguyla öyle zannediyorum ki bütün belediyeler silme AK Parti nin olurdu. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , ,