Rol Çatışması, Çakışması, Atışması

Hayat, çoğu zaman dört başı mamur tanım getiremez roller ve bu rollerin oynanması oyalanması için. Hatta çok ara durumlara karşı bir kategori bir isim ararken zorlanırsınız, kalakalırsınız öylece. Bu şaşkınlığı bazen duygusal ve mantıksal ilişkilerinde, bazen iş veya hiyerarşik yapıda, bazen ev içlerinde ve ev işlerinde yaşarsınız. İşte bunlardan biri de ekonomi konusundadır.

Ne Ko Nomi?

Eko nomi. Burada iktisat biliminin karşılığı olan ekonomiden bahsetmiyorum. İktisat biliminin kelime anlamı olan sözcüğün üzerine yazıyı kurgulamayı düşünüyorum. Eko-nomi, yani EV BİLGİSİ.

Başlığı yazarken o kadar zorlandım ki, en sonunda alt başlıktakilerden birini üst başlık yapmak için “çık çıkalım çardağa, yem verelim ördeğe” yöntemiyle belirledim.))) Neyse yazımızın işe yaramaz ya da geyik kısımlarını burada bitirip konuya girişi yapalım.

Rol: Bu kavramı hangi kitap ve kim, ne şekilde tanımlamış bilmiyorum ancak ben kendi tanımımı yapmak istiyorum. Rol, bireyin örgütlü veya örgütsüz, küçük veya büyük, açık veya kapalı toplumlardaki fonksiyonunun kategorileştirilmiş bir ismidir. Anlı şanlı ama kendimce kavramın tanımını yaptıktan sonra aynı kategorik yöntemle konuya devam edelim.

Rol Çalması / Rol Çalışması:

Çoğu zaman bireyler sokakta, evde, işte başka birilerinin rollerini çalarlar. Burada bir irade veya kasıt söz konusundur. Yani birey bilerek ve isteyerek kendi rolünü oynarken, veya hiç oynamazken başka birilerinin rolünü de şu ya da bu şeklide yöntemlerle çalar. Burada rolü çalınanın çoğu zaman haberi bile yoktur veya olsa bile rolünü çaldırmaya ses çıkarmaz veya çıkarAmaz.

Çalınan rol, kısa zamanda benimsenmeye başlanır. Çünkü çalma işi, bilerek veya isteyerek yani kasten yapılmıştır. Bu süreç içinde kişi bu rolu iyice çalışmış olur. Zaman sonra, kuvvetle muhtemel olarak kendi rolünü II. rol haline getirir, çaldığı rolü birincil olarak uygulamaya çalışır.

Rol Çatışması Rol Atışması:

Rol eğer çok beter bir rol değil ise, çoğu zaman psikolojideki klasik rol çatışmasını görürüz. Kişi her iki baskın olan rolü arasında gidip gelir. Çoğu zaman da bu roller üst üste gelir. Ancak rol beter veya kötü veya kaçınılınacak bir rol ise, bu sefer “rol atışması” kavramı söz konusu olmaktadır. Burada söz konusu rol, (düzenli ve sürekli görev) muhtemelen angaryaların veya zorlu işlerin yapıcı edici kişisidir. Bu durumda bu rolün oynanması daha doğrusu oynanmak istenmemesi için atışmalar (kavgalar) olur. Sonuçta güçlü olan, bu angaryalarla dolu zor rolü üstünden atmayı başarır.

Rol Çakması veya Rol Çakışması:

Rol çakması ile rol çakışması birbiriyle ilgisiz olgulardır. Önce rol çakmasını izah etmek istiyorum. Rol çakması aslında rol atışmasında güçlü tarafın güçsüz tarafın rızasını veya fikrini almaksızın rolü dayatmasıdır. Tabir caizse rolü kişiye çakmasıdır. Kişinin bu rolden sıyrılabilmesi için ekonomik ve fiziksel özgürlüğünün olması gerekmektedir. Rol çakması toplumda çoğunlukla iş ortamında patron veya yöneticiler, evde babalar kısmen anneler tarafından zevkle icraa edilir.

Rol Çakışmasında ise, rol çalmasındaki bir farkındaolmazlık yoktur. Yani kişiler bilerek ve isteyerek eşitlerinin veya muadillerinin rollerini oynamak isterler. Burada bir nevi rol paylaşım kavgaları veya savaşımları olmaktadır. Sonuç, rol eğer zevkli ve kolay bir rol ise, güçlü olanın kazandığı, zor ve zevksiz bir rol ise, güçsüz olanın kazan(ama)dığı durumdur.

Yazı boyunca pek örneklem yapmadım ama ekonomi yani ev bilimi açısından bu kategoride örnekleme yapmak istiyorum. Avrat hasanlar çoğu zaman karılarının rolünü sürekli ve düzenli olarak almak istemekte, Erkek Esmeler ise, kocalarının rolünü sürekli ve düzenli olarak almak istemektedirler. Bu durum gerçek hayatta çoğu zaman karının veya kocanın çekingen veya resesif kaldığı durumlarda görülür.

Ama ev yaşamında her evin ya bir avrat hasanı, ya bir erkek esmesi bulunur. Bu pazar kahvemi kızıma değil de kendim yapacağımdan dolayı kısmi olarak avrat hasan rolünü oynayacağız artık.

Dipsiz Not:

Sevgili okurlar, biliyorum ki çok soyut yazdım. Konuyu anlatmak için örneklem yapmadım. Alt başlıklara göre siz kendinizi veya rolünüzü istediğiniz yere veya yerlere koyarsınız. Alınmaca kırılmaca yok. Bunlardan birine veya birkaçına da giriyor olabilirsiniz.

Efendim, bu gün siz de rol çalın. Erkekler için veya yetişkin kızları olan anneler için söylüyorum. Kahvenizi hanımınıza (yetişkin kızı olan bayanlar için ise, kızınıza yaptırmayın. Kalkın kahvenizi kendiniz yapın Paşa paşa. Evin hanımı rolünü bir süreliğine olsun ya devredin, ya ele geçirin. Kahve yapmakta acemiler lütfen yardım alın. Mutfağı batırmayın. Kahveniz bol köpüklü keyfiniz gülücüklü olsun.

Not:

Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, https://www.bilgievreni.com, https://www.gazetecanik.com, https://www.kamudanhaber.com, https://www.siyasalforum.net, https://www.gercekgazete.web.tr, https://www.ahmetfidan.com ile, Gerçek Gazete, Balıkesir Demokrat, Gazete Canik vb. kağıt bası gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , , , ,