Soyadları Konusunda Devrimci Açılım Şart!

Önce insan olarak bile kabul edilmeyen kadınlar toplumda birey olarak tanınmaya, algılanmaya başlandılar, daha sonra, kocaları gibi soyadı hakkına kavuştular. Kadınlar kocalarının soyadını almaktaydı… [vites Bir]

 

 

Bir zaman sonra, kadınlar kendi soyadını aile soyadına (kocasının soyadına) ekleme hakkını elde etti… [vites İki]

Bir zaman sonra kadınlar sadece kendi soyadını alma hakkını elde etti… [vites Üç]

Bir zaman sonra erkekler de karılarının soyadını almak hakkına kavuştu… [Vites Dört]

Bir zaman sonra çocuklar, ebeveyninden babasının veya annesinin soyadını tercih etme hakkını elde ettiler… [Vites Beş]

Bir zaman sonra çocuklar, dilediği soyadını alma hakkını elde ettiler… [Vites Altı]

Bir zaman sonra çocuklar 8 yaşından sonra isim değiştirme hakkını elde ettiler… [Vites Yedi]

Bir zaman sonra hem erkekler hem kadınlar hem de çocuklar için ismin çok ta fazla bir anlamı kalmadı. Herkes vatandaşlık numarasını isim yerine kullanma hakkını elde ettiler. [Vites Sekiz]

Eeee, vitesleri çok attık. Toslamaya ramak kaldı.

Sahiden de öyle mi. Sekizinci vitese kadar medeni kanunumuz hızlanacak mı acaba. Bunu zaman gösterecek. Ama bir fütürolog olarak bu viteslerin çok uzun olmayan bir zaman içinde geçileceğini biliyorum. Çünkü teknoloji buna imkan veriyor.

Şu anki 2525 sayılı kanunun (soyadı kanununun) 1-5 maddelerinde soyadı belirleme statüsü, eski kağıt kayıt yöntemine göre. Yani nesep karışıklıklarının  önlenmesi için, kadınlar ve çocuklar aile reisinin soyadına bağlandılar. Ama artık böyle bir zorunluluk yok. Mernis sistemi, ülkede yaşayan bütün insanları ister adına ister yaşına ister doğum yerine, isterse vatandaşlık numarasına göre süzebilmekte işleyebilmektedir. Bu nedenle günümüzün medeni kanun kapsamında çıkan soyadı kanununun 1 den beşe kadar olan hükümleri yeni teknolojik değişme ve gelişmelere göre güncellenmelidir.

Hasılı hükümet bu kadar açılım sürecine girmişken, devrimci bir açılım da soyadı konusunda yapmalıdır. İlk hamle olarak sekizinci vitesten yol almasını beklemiyoruz tabi. En azından dört veya beşinci vitesten başlamalıdır.

Gerçi şu an bile, herhangi bir bankaya veya devlet dairesine gittiğimizde adımızdan önce mernis (vatandaşlık numaramız) sorulmaktadır. Gerçi yine yakın gelecekte artık memurlar veya ilgili personel vatandaşlık numarasını da sormayacaklar, ya retinadan ya da parmak izimizden barkotlarımızı (vatandaşlık numarasının dijitallleşmiş görüntüsünü ortaya çıkarabileceklerdir. Nasıl ki her ürünün bir barkotu var, her bilgisayarın IP si her gsm telefonun IMEİ numarası varsa insanın da mernis numarasından türetilen barkodu olması gayet doğal diyeceğim ama bunları düşünmek bile şimdiden ürkütmekte insanı.

Yirmibeş sene sonra, keşke bu günleri görmeseydik demeyelim de…

Geleceğimiz aydın olsun,  esen kalınız.

Not:

Bu yazı, www.bilgiagi.net, www.bilgievreni.com, www.ahmetfidan.com, www.kamudanhaber.com, www.siyasalforum.netwww.gercekgazete.web.tr, ile, Gerçek Gazete, Balıkesir Demokrat, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,