Ordu-Giresun "havalı" Havalimanı

Gülyalı ve Piraziz kıyı paralelindeki deniz üzerinde kurulması planlanan ve dolgu inşaatının yaklaşık yüzde 10 luk kısmının tamamlandığı OR-Gİ havaalanı bittiğinde Dünyanın ikinci, Türkiye'nin birinci genel anlamda Türkiye'nin 52. havalimanı olacaktır. Bu açıdan Havaalanı ve hava limanı sahiden "liman" sıfatını mecazda da gerçekte de üzerinde taşımış olacaktır. Zira havaalanı müştemilatında yat limanı da bulunmaktadır.

2014 yılında tamamlanması planlanan havalimanı için şifreli şekilde 528 iş günü hedeflemesinde bulunulmuştur. Bu rakamın ilk iki rakamı Ordu'nun son iki rakamı ise Giresun'un plakası olması iller arasındaki gelşime ivmesinde rekabetin yerini iş birliğine bırakması açısından son derece manidarveya kaydadeğerdir. Bu haliyle çılgın proje kapsamında değerlendirilebilecek projeyi "havalı bir proje" olarak değerlendirebiliriz.

“528” Kodlaması ve İsim Komedisi:

1970 li yıllarda bölgeye bir havaalanı yapılacağı vaat edilmiş, aradan geçen 41 yılda 3 cumhurbaşkanı, 11 başbakan ve 30 bakan değişmiştir. Buna rağmen projenin yapımı, bu günlere kısmet olmuştur. 528 iş gününde havaalanının altyapısının bitmesi planlanmakta. Ordu ve Giresun'un plakası da böylece hem havalimanı inşaat süresine hem de havalimanının koduna yansımış olacaktır.

Havalimanı için Ordulular “Ordu”, Giresunlular da “Giresun” ismini isteyince, Ulaştırma Bakanlığı ortak isim olarak, iki kentin ilk hecelerinden oluşturulan “OR-Gİ” ismini benimsemişti. Nevar ki, bakanlığın bulduğu ismin İngilizce’de “toplu seks” anlamına gelen “orgy” ile benzerliği ortaya çıkınca bu sorun oldu. Bunun üzerine havaalanının adı, geçen yıldan itibaren resmi yazışmalarda ve tanıtımlarda açıktan yazılarak, “Ordu-Giresun Havaalanı” olarak kullanılmaya başlandı.

Havalimanına İlişkin Teknik Bilgiler

Ordu ile Giresun illerine hizmet verecek Türkiye’nin ilk deniz havalimanının tek benzeri Japonya’nın Osaka Körfezi’nin 5 kilometre açığındaki havaalanı 1994’te inşa edilmişti.

İnşaa sürecinde, iki ila sekiz ton arasındaki kayalarla deniz doldurulacak, ardından 7 bin 435 metre uzunluğunda, ortalama 5.5 metre yüksekliğinde koruyucu mendirek inşa edilecek. Havaalanını Karadeniz’in dalgalarından koruyacak mendirek için 8.5 milyon ton taş kullanılacak.

Pist inşaatı için denize 190 adet, bin 300 ton çelik boru kazıklar çakılarak zemin oluşturulacağı planlanmaktadır.

Yılda 2 Milyon kişi yolcu kapasitesi olacağı belirtilen havalimanı projesinin toplam maliyeti yaklaşık 145 milyon TL civarında olacağı belirtilmekte.

Ne var ki, 5.5 metre yüksekliğindeki koruyucu mendirek, kanımızca yetersizdir. Zira Karadeniz dalgaları son derece hırçındır. zira Karadeniz bir kuzey denizidir. Karadeniz bir iç deniz olsa da herkes tarafından bilindiği gibi dip ve yüzey akıntıları güçlü bir denizdir. Bu nedenle mendirek yüksekliğinin 10 metre bile olması kaygı vericidir. Kaldı ki bu yükseklik şu an için 5.5 metredir. Bu konu mutlak surette yeniden değerlendirilmelidir.

Henüz bu satırları yazmak için geç kalındı mı bilmiyorum ama, havalimanının makroformunun makul ve/veya manidar bir şekle benzemesi bir başka önemli durumdur. Örneğin Dubai'deki sahil makroformları veya deniz dolgularının incelenmesi bu konuda işi yürütenler ve fikir edinmek isteyenler için faydalı olacağını düşünüyorum.

Memleketimiz için aydınlık yarınlar temennisiyle esen kalınız.

Not:

Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, www.timeturk.com, https://www.bilgievreni.com, https://www.kamudanhaber.com, https://www.siyasalforum.org, https://www.gazetecanik.com, https://www.gercekgazete.web.tr, www.bolgeselhaber.com, www.unyekent.com www.hizmettv.com.tr, www.sinematur.com, www.ahmetfidan.com ile, Gazete Canik, Unye Kent, Gazete Gerçek, vb. kağıt bası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,