Dünya ekonomik krizini alt eden J. M. KEYNES enflasyon pahasına kamu harcamalarını artırarak toplumu düze çıkarmıştı. Aslında Keynes’in yaptığı çok basitti. Kamu harcamalarındaki bir birimlik altyapı yatırım harcaması, suya atılan bir taş gibiydi. Atılan taşın hareketiyle hale şeklindeki dalgalar gitgide büyüyor ve su yüzeyine dengeli olarak yayılıyordu.AK parti tıpkı demokrat parti ve ANAVATAN partisinde de olduğu gibi birinci döneminde canla başla çalışmış, ikinci döneminde de, bu ivmesini devam ettirememiştir. Tam işsizliğin çözüme kavuşturulması gerektiği zamanlarda kısır siyasal sorunlar ve yaptığım yaptık dediğim dedik politikalarla bütün tılsımı bozmuştur.

Daha önce hükümetlerin ulaşım yatırımı sabit bir yatırım olarak görülmesi ve bölge kalkınmasındaki stratejik önemi olduğunun bilinmesi çoğu hükümetlerce hep ıskalanmıştır. Ak Parti hükümetinin bu konunun önemini kavraması ilk başlarda büyük bir şanstı.
Avrupa kentlerinin desantralize (çevreye yayılmış) olması ulaşım altyapısının sağlam olması nedeniyledir. Ulaşım altyapısı sağlam olan ülke toprakları üzerinde dengeli bir kentleşme ve dengeli bir nüfus oluşmaktadır. Kır ile kent arasındaki akıl almaz gayrımenkul değeri farkı ulaşım altyapısının geliştirilmesiyle makul hale gelecek ve nüfus ta bulunduğu yerleri terk etmeyecektir. Bu gün Türkiye’de her yer batı illerimizde olduğu gibi bayındır değildir. Kuzey Orta Güney ve Doğu anadolu bölgelerinde birçok ilçe yolu hala düzgün bir asfalta kavuşmamıştır. Oysa ki, 1950 yılından buyana bırakın ilçeleri bütün köy yollarının sıfır asfalta kavuşmuş olması gerekirdi.

Eğer 2003 yılından bu yana duble yol gibi yatırım çalışmaları devam etmiş olsaydı, insanlarımız çoktan büyük kentlerden memleketlerine doğru tersine göçe başlamış olurdu. Hatta bu hareket çok kısa bir zaman diliminde oldu bile. İnsanlar kentin sıkıcılığı ve sorunları karşısında köylerine dönmeye başladı. Ancak malesef bunun devamı gelmemiştir. Devamı gelmeyince de sosyolojik olarak insanlar birbirini tetikleyememiştir. Eğer bu tetikleme gerçekleşmiş olsaydı, üç beş sene içinde bu güne kadarki kır kent kalkınmışlık farkı dramatik boyutlarda olmayacak, bölge bölge dengeli olarak kalkınacaktı. Bu davranış rüzgarının sönmemesi gerekir. Halen fırsat var ama siyasal iktidar üzerindeki kapatma davasını olması ümitsizlik için önemli bir faktördür.

Not:
Bu sitede yayınlanmakta olan yazılar https://www.yazarport.com, https://www.gunesgazetesi.net https://www.kamudanhaber.com https://www.bilgievreni.com, https://www.siyasalforum.net https://www.gercekgazete.web.tr ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , , , , ,