Vücudunuzdan kurtulun ki, toprağın altına girdiğinizde nefes alabilesiniz" demiş Fahrettin Cüreklibatır.

Öyle ya. Hal hal üzerine kurulur ve her hal, doğru kararlarla newhâl olur. (A. Fidan)

Vücut ağırlıktır zira, vücut toprak üstü arzu ve isteklerin depolandığı yerdir zira.

Vücuttan kurtulmadıkça üzerine örtülen topraklar beton gibi çöker bütün bir hayat boyu.

Vücudundan kurtulursan eğer, üzerine atılan topraklar birer gül yaprağı gibi sarar sarmalar, seni, bu ölümsüzlüğün ilk adımlarıdır zira.

Ölmeden Ölmek Yürek İster, Nefisle Cedel Bilek İster!

Bir gün çıkın evinizden, hiç üstünüzü başınızı düzeltmeden, öylesine ne bulursanız giyin ve çıkın. Kimseye de haber vermeyin. Sanki geç kalmışçasına yürüyün size en yakın mezarlığa doğru. Ve kapısından girerken, arkanızda binlerce insan yığını hayal edin. Mezarlıktaki en eski mezarı bulmaya çalışın. Bulduğunuz en eski mezarın baş ve ayakucu taşlarına uzun uzun bakın. Yılların taşın yüzeyinden neler aldığınıgörmeye çalışın. Sarmaşıkları, yabani otları inceleyin. Güneşin ardında kalan yerlere bakın. Varsa bir taş kaldırın toprağın üzerinden altına bakın. Bakın zira her bir taşın altında ayrı bir düzen var göreceksiniz.

Şimdi mezarın kenarında oturacak bir yer bulun kendinize. Rahat olsun. Zira öyle geçiyordum uğradım tarzı bir oturuş olmasın. Sanki bundan böyle orada oturacakmış gibi yerleşin oturduğunuz yere. Önce tekrar çevreye bakın, ağaçlara, kuşlara, bulutlara. Sonra gözünüzü yavaş yavaş mezarın üstüne getirin.

Ne kadar sessiz değil mi. Ne kadar masum değil mi? Masum sâkit yığın.

Sonra o mezarın içine girin, süzülün adeta yıllarca belki on belki yüzyıllarca oturmuş yerleşmiş toprağın aralarından aşağı doğru süzülün. Tıpkı toprağa dökülen bir bardak su gibi süzülün aşağı doğru. Tâ ki, orada yatan ve belki de cismani olarak hiç bir kalıntısı olmayan insanın yanına. Ve başlayın onunla sohbete.

Ben söylemeyeyim, siz konuşun işte. Neler konuşacağınızı çok iyi bilirsiniz. Sakın oturduğunuz yerden kalkacakmış gibi düşünmeyin. Bozmayın tılsımlı sohbeti.

Vücudundan kurtulduktan sonra neler olup bitmiş bir bir anlatsın sana merhum. Anlatsın ki, vücuttan kurtulduktan sonra nasıl hafiflediğini öğren. Hani ruh çıktıktan sonra ilk hafiflemesini anlatsın sana. 21 gramlık hafiflemenin tersini düşün. Yani 21 gramlık ruhun,(*) ortalama olarak 65 kilodan kurtulurken nasıl hafiflediğini anlatsın sana.

Bu hafifliğiyle ölümlülüğünü veya ölümsüzlüğünü anlatsın sana. Cenaze merasiminde üzerine atılanların toprak mı yoksa gül yaprağı mı olduğunu anlatsın. Pişmanlıklarını anlatsın sana uzun uzun.

Üç günülk dünyanın nasıl üç binlerce yıl olabileceğini anlatsın.

Kini anlatsın, nefreti anlatsın, intikamı, hele ki gururu anlatsın. Parayı pulu makamı mevkiyi anlatsın. Dünyalık dostlarını anlatsın sana. İyi dinle. Bulunduğun yerin sükûnetini sakın bozma. Ateş almaya gelmedin zira. Vücudunun ateşinden kurtulmaya geldin.

Hafiflemeye başlamış gibi hissedeceksin şimdiden. Dur hele acele etme. Bir kuş tüyünden daha hafif olmalısın. Havadan daha hafif oluncaya dek sohbete devam et. Yerin altındaki yerin ne kadar sonsuzluk olduğunu yerin üstünün ne kadar darlığını, maddenin varlığını, mananın manidarlığını tam olarak hissetmeyi bekle.

Gelirken arkandakileri düşün, duruyorlar mı hala orada, seni bekliyorlar mı ona bak.

Yer altından yer üstüne bakmak yürek ister ya, yüreğin büyümüş mü iyi düşün…

Şimdi üstüne bak. Toprak mı var üstünde güller mi serilmiş?

Toprağın aralarından nefes alabiliyor musun?

Alıncaya kadar sohbet et merhumla, o konuşmaktan usandıysa kendinle konuşmaya devam et.

Tüy gibi hafifle ve bu hafifliğinle kalk. Ve dön daracık dünyana…

_________________________

(*) İnsan bedeninden ruh çıktığında beden 21 gram hafifler, aslında bu hafifleme değil, zira ruh ortalama bir insana göre, 65 kiloluk bir ağırlıktan kurtulur.

Not

Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, www.timeturk.com, https://www.bilgievreni.com, https://www.kamudanhaber.com, https://www.siyasalforum.org, https://www.gazetecanik.com, https://www.gercekgazete.web.tr, ile, Gazete Canik, Gerçek, vb. kağıt bası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,