Hijyenik Yaşamı Sürdürülebilir Kılmak!

“Domuz gribi”ne karşı okullarda alarm var! “domuz gribi”ne karşı okullarda  temizlik başladı merdiven tırabzanları, kapı kolları, musluk başları, elektrik düğmeleri ve masalar ile sıraların yüzeyleri dezenfektan maddeleri ile sık sık temizlenecek.

Sınıf ve odaların pencereleri belli aralıklarla açılarak kapalı alanlar havalandırılacak. Tuvaletlerde dezenfektan sıvı sabun bulundurulacak.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen (H1N1) virüsüne karşı okullarda alınması gereken önlemlere ilişkin valiliklere genelge gönderdi.

Peki sadece  bunları yapmak yeterli  olacak mı acaba? sadece  okullarda mı  var toplu çalışılan her yerde var. Domuz gribi dünyanın birçok ülkesinin yaklaşık bir yıldır hızlı bir şekilde yayılıyor. Sağlık bakanımızın çocukları da “domuz gribi” olmuşlar onlar da aşı yaptırmamışlar.  Başbakanımız ve aileside de aşı olmayaca.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Benim çocuklarım da domuz gribi oldu. Hastalığı geçirenin aşı olmasına gerek yok” diye konuştu.

Sadece bu salgın hastalık için mi hijyenik  olmamız lazım?  her zaman olmanız gerekmiyor mu? Sağlıklı yaşamak için her zaman gerekli ve sağlıklı beslenmeliyiz  sıvı besinleri de tüketmeyi   ihmal etmemeliyiz..

Şimdiye  kadar bir çok hastalıklar vardı örneğin, kızamık çocuk felci  verem  boğmaca , vs  gibi hastalıklarda bir çok aşılar yapıldı insanlara, onlarında yan etkileri vardır muhtemelen, ama toplum bu kadar tedirgin değildi nedense! Bu aşılar halen yapılmakta hiçbir zararını da görmedik. Bu aşılar yapılmalı mı yapılmamalı mı? Bu soru hep soruluyor:

Bu günkü salgınlar yarın da devam eder, veya yarın başka salgın başlar. Bir temizlik, dezenfekte bir panik bir endişe furyasıdır gidiyor. 18 Ağustos sonrası nasıl ki deprem herkesin ağzındaysa, bu gün de domuz gribi. Her ikisi de kamusal sağlık ve güvenlik sorunu.

Nasıl ki 18 Ağustostan sonra depremle yaşamayı öğrenmeyi öğrendik, nasıl ki, sigorta sistemleri, yapı sağlamlaştırmaları daha bir önem kazandı. Bu gün de sağlığa yönelik salgınlarla birlikte yaşamayı daha ötesi hijyenik yaşamayı sürdürülebilir kılmayı başarabilmeliyiz. Bu tür kamusal salgınlar toplumsal olarak eğitilmemize katkı sağlamakta. Bu yönüyle olayı düşünüp zayıf yönümüzü güçlendirmiş olur ve daha gelişmiş toplum haline geliriz.

Kalın sağlıcakla..

Not: Sadece Alkol bazlı olan antiseptiklerden kaçının!

Not
Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, https://www.bilgievreni.com, https://www.kamudanhaber.com, https://www.siyasalforum.net, https://www.gunesgazetesi.net, https://www.gercekgazete.web.tr, ile, Gerçek Gazete, Balıkesir Demokrat, gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , , , , , ,