Yeni jenerasyon, ile müzevir karakterler hakkında dün bir başlangıç yapmıştık. Yeni nesil bu kişilere hiç rağbet etmedikleri gibi bu kişilerden uzak durmaya özel önem göstermektedirler. Bu hem toplumun kültürel değişiminden kaynaklanmakta, hem de, bahsini ettiğimiz jenerasyonun geç evlenen hatta her iki cinsiyet için evliliği mümkün olduğu kadar öteleyen özelliğinden kaynaklanmakta. Şöyle ki, gençlerimiz eskisi gibi onsekizine girince başgöz edilememekte, okulu bitirir bitirmez evlenmeyi reddetmektedir. Çiftleri evlenmeyi ötelemeye iten bir çok neden var, bunları teker teker vurgulamak oldukça zaman alır ancak önemli olan birkaç faktöre işaret etmek istiyorum.

Tabi ki her şeyden önce ekonomik faktör gelmektedir diyebilirsiniz. Ancak gerçek durum, gençlerin evlenmeyi ötelemesinin sebebi olarak birincil faktör olarak ekonomik faktörü değil, hayata atılma ve bir müddet hayatı dolu dolu yaşama isteği gelmektedir. Bu isteğe paralel olarak bayanların olduğu gibi kızlarımızın da ekonomik bağımsızlığı kazanma istemelerinin 18-20 li yaşlara kadar inmesi gerçeğinden bekar erkekler hemen evlenmek için zaten prensipte partner bulmakta zorlanmaktalar.
İlave olarak, ister ekonomik bağımsızlığını kazanmış olsun ister olmasın, yeni jenerasyonun kızları keyiflerine bundan on onbeş sene öncenin kızlarına göre çok daha fazla düşkünler. Bu keyfe düşkünlük ve zoru göze alamama, ev ortamındaki rahatlık, çekirdek ailenin yaygınlaşması gibi faktörlerle kızlar evlenmeyi zevkle ötelemektedir.
Erkeklerin evlenmeyi ötelemelerinden kızların evlenmeyi ötelemeleri aslında daha dominant bir durum bu on yıl içinde. Çünkü artık kızlarımız eskiden olduğu gibi şu ya da bu şekilde kapağı birisine atıp sağını solunu görmeden evlenmeye koşmamaktalar. Bu faktörleri teker teker yazmak daha mantıklı olacak sanırım.

EVLİLİĞİ GECİKTİRİCİ (ÖTELEYİCİ) FAKTÖRLER VEYA GELİŞMELER:

1. Çekirdek aile yapısının yaygın temel aile yapısı olması: Bu tür ailelerde çocuk sayısı az olduğundan dolayı, kız çocuğu evde fazlalık olarak görülmemekte, odaların paylaşımı ve evdeki odalara sığamama diye bir faktör olmamakta, hatta kızların doğdukları günden itibaren kendilerine ait odaları olmasından dolayı baba evinde son derece rahat olmaları. Bu rahatlık devam ettiği sürece, zaten genelde babaların kızları üzerine düşkünlüğünü de eklerseniz genç kızın evliliği ötelemesi kaçınılmaz olmaktadır. Yani kısaca artık kızlarımız bu anlamda tuzu kuru hale gelmiştir.

2. Bireysel Özgürlüklerin Kazanılması: Yukarıdaki faktörün yani kızların baba evinde rahat olmasına rağmen kızlarımız yine de kendi bireysel ekonomik özgürlüklerine kazanmak istemekte, yani ekonomik olarak babalarına bağlı olmamakta, bu yönüyle kendi kazanıp kendi harcadığından ve iş ve arkadaş çevresi olarak geniş bir çevre içinde yaşadığından bu geniş çevre içinde kimseye zorunlu olarak bağlı olmadan yaşamak bir kocayla aynı evde yaşama hayalinden daha cazip hale gelmiştir.

3. Bayanların ve erkeklerin evlilik ötelemelerinin temel faktörlerinin devamı yarına.

Mutlu yarınlar temennisiyle.
Not:
Bu sitede yayınlanmakta olan yazılar https://www.yazarport.com, https://www.gunesgazetesi.net https://www.bilgiagi.net https://www.bilgievreni.com, https://www.siyasalforum.net https://www.gercekgazete.web.tr ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , , , , ,