Bu Gün Aylardan Kasım, Kimde Kaldı Öbür Yarım!

Yine Aylardan Kasım, Sanki SENde Kaldı Bir Yarım!

Tual’in bu şarkısını ilk kez bundan 4 yıl önce dinlemiştim. Tuali (*) tanımıyordum, daha sonra şarkının klibini görür görmez Aman Allah’ım bu nefis ses, bu adamdan mı çıkmış deyiverdim Vokalist Sezi’yi görünce. Tual 2005 bu grubun hit yaptığı albümdür bana göre.

bir teselli ver, kırılan gururuma
bir tebessüm et, unutursun zamanla
yine dalmısım aynada yüzüm ağlar,
yine dalmışım elimde fotoğraflar…

yine aylardan Kasım
sanki sende kaldı bir yarım
her nefesim her anım,
sanadır canım.

dizeleriyle Sevgili  İskender Türsen kalbinin bir parçasını özlemle, maziye düşülmüş notlarla dile getirmiş ve bunu besteleyip nakış nakış Sevgili Sezi’nin tenor olduğu kadar gönül okşayan sesine emanet etmiştir.

Kim bilir belki de İskender Türsen dizelerindeki  Az ve öz sözlerle bir nevi yüreğindeki yaprak dökümünü ifade etmiştir!? Belki bu dizeleri yazarken o anlara döner ve yüreğindeki duygu kırıntılarını yorum olarak yazar da bizler de bilgilenmiş oluruz.

* * * * *

Tual; Kasım; Atatürk ve Yaprak Dökümü

Kasım şarkısının Atatürke de de uyarlandığı söylenmekte. Nice 10 Kasımlar geçti 1938 yılından bu yana. Ne acıdır ki, her yeni gelen yıl, mazideki milli mücadeleden kalma o fotoğrafları bir derece daha soluklaştırmakta. Her yeni yıl kurtuluş mücadelesinin efsunkar anlarını soluklaştırmakta. Tual’in Kasım şarkısının dizelerinde geçtiği gibi, aynada tarihimize bakarken ağlayan gözümüzün hüzünle baktığı elimizde kalan fotoğraflar yılların döktüğü yapraklarla örtülmekte.

Ve ben tarihe düşmüş kahramanların ardından eritilen ve örselenen değerlerin sıcaklığıyla daha da hüzünlenmekteyim bu günlerde. Öyle ya, bir taraftan şer güçlerin her gün eritmekte olduğu ortak değerlerimiz karşısında yeni neslin suskun ve puskun, ezgin ve büzgün kayıtsızlıkları sonucu çatırdamakata. Bir taraftan da eski nesil olup bitenler karşısında sessiz sedasız kalmakta.

Devletlerin olduğu gibi, insanların da zaman zaman yaprak dökümleri olur hayatta.

Bazı dönemler nevbaharın coşkusu ile sarhoş olunurken,

Bazı dönemlerde, hazanın yaprak dökümü ile burkuluruz.

Biliriz ki, bu günün hazanındaki dökülen yapraklarımız,

Ertesi yılın baharındaki tomurcukların habercisidir şimdiden.

* * * * *

Bu gün aylardan Kasım,  sende kaldı benin yasın,

10 Kasım benim yasım, nerde kaldı senin yasın

* * * * *

Can verdik coşkuyla cefa dolu cümlelerde,

Baş koyduk, göz koyduk, söz koyduk dizelerle âtiye

________________________

(*) Tual grubu aslında bir resim grubuydu. Öyle bir resim ki, sözcükleri ses tonlarıyla ve entstümental ile yansıtıyorlardı tuale. Tual ise, başlı başına halk idi bana göre. Bir ekol olan dahası bir OKUL olan bu Müzik grubu halka yansıtmıştı eserlerini… Onlar Rock müziğin bir çok konuda ilklerini ortaya koymuşlardı. Zaten amatörlükten gelmeyen başlangıçlar tavlamaz beni. Özü ruhu yoktur. Özünde ruhunda para birinci plandadır ve para ise mutlulu yakalar belki ama çoğu zaman ıskalayıp geçer.

Tual de amatörlükten gelmiş ve haklı bir istikrar ve azim ile kendi kategorisinde ekol olmuş gönülleri coşturmuştur son on yıl boyunca. Aslında Tiryakinim başta ve Kasım zirvede olmak üzere bu iki parça Türk Rock müziğine kaliteyi, nefaseti, lezazeti getirmiştir. Son yıllarda bir çok stadyumda milli maçlarda söylenmiş dalga dalga.

Rock müziği duymak bile istemeyen bir çok kişi bu eserlerle Rock hayranları oluverdi. Ancak malesef ki TUAL şu an için anılarda yer alan bir ezgi.

Grup Tual 1995 yılında Göksel Öncan, İskender Türsen, Sezi Çeşitli, Ertuğrul Perşembe ve Mahmut Perşembe tarafından kurulan Türk Rock müzik grubudur. Bu gün Tual 1997 de TUAL, 2002 de PENCERE, 2005 te de TUAL-2005 albümünü çıkarmıştır. Grup,  Pencere Karanfiller Acının öyküsü Alyans Tiryakinim,  Kasım gibi pek çok popüler şarkıya imza atmıştır.

Tual’in Ezgisinin geleceği yeniden Sezi‘nleyerek bir araya gelmesini diliyoruz.

Tual’in Kasım adlı parçasını / klibini dinlemek veya izlemek isterseniz google dan arattırabilirsiniz.

Not 1: Bu yazı 10 Kasım Atatürk haftası münasebetiyle her geçen gün daha da burkulmakta olan yüreğimizin bir iç sesidir.

Not 2:

Bu yazı, https://www.bilgiagi.nethttps://www.bilgievreni.com, https://www.gazetecanik.com, https://www.kamudanhaber.com, https://www.siyasalforum.nethttps://www.ahmetfidan.com ile, Gazete Canik vb. kağıt bası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , , , , , , , , ,