2010 Yılının İlk Yarısının Ardından

Sevgili okurlar,  

Ülkemizde 2010 yılının ilk yarısında diğer yıllardakine göre (sözde) sanal büyümeye devam etmekte, yabancı sermaye girişleri bir önceki yıla göre artmaktadır. GSYH oranları yükselse de bu ülkede yaşayan kitlelere yansımamakta, sermaye ve gelir adeletsiz bir şeklide bir avuç varlıklı grup içinde kalmaktadır.  

Çoğu ekonomilerde büyümeyle birlikte istihdam artışları paralel giderken ülkemizdeki büyüme oranlarıyla birlikte istihdam artışlarının görülmemesi bunun bir göstergesidir. Bu gün için yüzde onbeşleri aşmış olan işsizlik oranları ülke için vahim / kaygı verecek noktalara yükselmiştir. Bu durum, iktidar tarafından özellikle isteniyor veya tercih ediliyormuş gibi bir durum ortaya çıkarmaktadır. Son günlerde hükümetin gelirsiz veya desteğe muhtaç kitlelere sosyal devlet mantığıyla nakdi yardım yapma projesi yardıma muhtaçlar adına güzel bir gelişme olmasına rağmen ülke adına acı verici bir durumdur. Öteden beri hep dile getirdiğimiz gibi hükümet balık tutmayı öğretmektense kova kova balık vermeyi, iş vermektense sadaka vermeyi popülist mantıkla yeğlemektedir.  

2009 yılında ihracaatımız 102.128 milyon dolar iken, ithalatımız, 140.926 milyonlara çıkmıştır. 2009 yılı 2008 yılına göre ihracaatın ithalatı karşılama oranı % 72.5 e yükselmiştir. Bu orandaki iyileştirme bir parça yüzümüzü güldürmüştür. Bu olumlu gelişmenin yanında malesef sabit gelirliler ve kamu personeli reel enflasyon artışına göre gelir artışı elde edememişler ve enflasyon altında ezilmeye devam etmekteler. Enflasyon oranındaki artış ile kamu personeli maaş artışı arasındaki artış arasındaki farkı da hükümetin zulum katsayısı olarak algılamaktayız.  

Gazetemizle İlgili Olarak;  

Bilgi Ağı, Yazar Portal, Tasvîr-i Efkar, Yazı Bankası adlarıyla her geçen gün ağır, emin ve istikrarlı adımlarla yayın çizgimizi hiç değiştirmeksizin profesyonel bir anlayış ve ve hoş görüyle sizlere böylesi nezih bir ortam sunmaya gayret etmekteyiz.  

Bildiğiniz  ve gördüğünüz gibi hala reklamsız olarak yayınımızı sürdürmekteyiz. Hiç bir şey maliyetsiz yürümemektedir. Biz en başta zaman maliyeti ödeyerek editörler ve yayın kurulumuzla daha iyi bir hizmet sunmak için çabalamaktayız. Genellikle bu tür cümlelerin ardından bir fedakarlık veya maddi yardım talep edilir. Endişe etmeyin. Sizden (okurlarımızdan ve yazarlarımızdan) maddi bir talebimiz veya temennimiz olmayacaktır. Ancak bazı yazarlarımız telif ücreti talebinde bulunmakta. Bunu saygı ve anlayışla karşılamaktayız.  

Gazetemiz hiç bir yazarın eserinin telif hakkını almamakta, istememektedir. Her yazar kendi eserinin makalesinin telif hakkını uhdesinde tutmaktadır. Tek bağlayıcı husus, gazetemizde yayınlanan bir yazı gazetemizde kalır. Yazarın talebi veya rızası olduktan sonra başka bir yerde yayınlanabilir. Bu da gayet doğaldır. Ancak herhangi bir yazı veya makale gazetemizden ancak mahkeme kararıyla kaldırılabilir.  

Bildiğiniz gibi www.bilgiagi.net en başta bir internet sitesidir. Aynı zamanda yazı bankası aynı zamanda interaktif yazar portalidir. Dileyen yazılarına ara verir, dileyen belli bir dönem sonra tekrar gelir. Şu an için devamlı / düzenli yazan ile ara sıra takılanlar arasında bir fark yoktur. Ama bu gün için yoktur. Çok yakın gelecekte, gazetemizde devamlı (en az onbeş günde bir) yazan yazarların dışında diğer yazarlar o gün için yazı yazsa bile bu yazılar ana sayfaya alınmayacaktır. Yani ana sayfada yazısının çıkmasını isteyen yazarlarımız en az onbeş günde bir yazmak zorunda olacaklardır.  

Çok yakında gazetemiz ana sayfasına son eklenen yazılar hareketli (slayt) olarak  yer alacaktır. İstikrarlı yazan ile yazmayan arasında da bu şekilde bir fark koymuş olacağız.  

Kuruluşumuzdan bu güne geriye baktığımızda zor zamanlar geçirdik. Hosting sorunlarında, ekip olarak DNS sorunlarında iki gün üç gün uyumadan sabahladığımız günler oldu. Buradan bütün gönül ve emek verenlere şükranlarımı sunuyorum.  

Bizim için bu yıl en anlamlı dönüm noktalarından birisi, www.tasviriefkar.com u satın almamız ve bu misyona sahip çıkmamız idi. Zira zaten öteden beri yayın çizgimiz, ılımlı muhalefet çizgisiydi. Yani yapıcı muhalefet. Bu anlayış Türk siyasal hayatında yer alan muhalif partiler için en aranılan özellikti. Bu yönüyle farklı alanlarda olsa bile gazetemiz bir ölçüde muhalefet sorumluluğuyla yapıcı bir anlayışla ve insanlığa hizmet bilinciyle yoluna devam etmektedir.  

Bir diğer dönüm noktamız ise, şu an test yayınında olan, www.authorport.com adresinden yayınlanan gazetemizin İngilizce sürümünün hizmete girmesidir. Bilgi Ağı Türkiye’nin entellektüel birikimi olarak hizmet ederken, Authorport da dünyanın entellektüel birikimi olarak varlığını sürdürecektir.  

Geçen zaman diliminde google reytingi olarak on üzerinden 1 idik bir yıl sonra 3 e çıktık, bu yıl başında da yine on üzerinden 4 e çıktık. Bu takdir edilir ki, internet siteleri için kolay erişilir dereceler değildir. Bir taraftan da alexa.com da 1.800.000 lerden bu gün için 250 binlere kadar ilerlemiş bulunmaktayız. Bu yıl ortasına kadarki hedefimiz çok zor bir hedefti. Dünya internet siteleri arasında 100 binin altına düşmekti. Sonra bu hedefi revize ettik ve 199.999 koyduk. 2010 yılının ilk yarısında bu hedefi tutturamasak bile en azından bu hedefe hayli yaklaştık. Yeni hedefimiz, bu yılın II. yarısının sonunda yani 2011 başında 80 binleri yakalamaktır. İlk üç ay içinde yüz bine, sonraki üç ay içinde de 80 binde tutunmayı hedeflemekteyiz. 80 binden ilerisi bizim için kaliteden ödün vermeyi gerektirmektedir. biz kaleteden ödün vermektense 80 binli rakamda tutunmayı öngördük. Belki en fazla 50 binler için gayret ederiz.  

Gazetemiz, reyting kaygısı ile entellektüel seviyesini düşürmeyecektir. Tasvir-i Efkar ın tarihi ağırlığının sorumluluğunun gereğini yapmayı planlıyoruz.  

Yılın yazarları ayın yazarları uygulamamız gazetemizde anket sistemi veya eklentisini henüz oturtmadığmızdan dolayı gecikmiştir. Bunu biliyoruz. Bu konuda top bizdedir bin an önce anket sistemini oturtmak istemekteyiz.  

Son olarak aramıza yeni katılan, en başta Mustafa KARAATMACA, Çapar KANAT, Mürsel ADIGÜZEL, İlhan YARDIMCI Bey’ler, Sayın Bahriye YEMENİCİ, gazetemizin maskotu Hacer ATEŞ, Eşref Zeki PARLAK yazarlarımıza hoş geldin diyoruz.  

Özellikle Çapar Bey, Hafize ASLAN Hanım, Uğur ÖZALTIN, Mürsel Bey ve Hacer Hanım katılım destek ve yorumlarıyla gazetemize büyük sinerji katmışlardır.  

Öte yandan gazetemizin kalender editörlerinden Emine Dönüş ÖZATAR, dur durak dinlemeden gece gündüz yazıların yayına hazırlanmasında, yorumların onaylanmasında özveriyle ve büyük sorumluluk anlayışıyla görev yapmaktadır. Kendilerine ayrıca teşekkür ediyoruz.  

Bizlerin böylesi bir ortamı oluşturup bu noktalara gelmesini sağlayan siz kıymetli okurlarımıza, ve kalender kaliteli köşe yazarlarımıza, editörlerimize yayın ekibimize ayrı ayrı şükranlarımızı sunarız.  

Hep birlikte nice başarı ve hayırlı hizmetlere.  

Sağlık mutluluk ve esenlik dileklerimizle.

Etiketler: ,