4+4+4+4 (Dört Dörtlük Eğitim) Yök Kanunu ve Yaygın / Kitle Eğitim Kanunu Üzerine Değiniler:

Uzun yorucu ve tartışmalı bir ayı geride bıraktık. En başta belirteyim, lütfen, bu yazımın en azından koyu renkli kısımlarını mutlaka okumalısınız.

Geçen ay boyunca gündem, üç dörtlük EĞİTİM e kitlenmişti. Geçen hafta bu gündemi de geride bırakmış olduk.

Şunu baştan belirtmek istiyorum ki, gündemin YARGI veya TERÖR olmasındansa EĞİTİM olması beni mutlu etti doğrusu. Sırada ‘gudubet’ olarak değerlendirmekte olduğumYÖK yasası bulunmakta. Bunu ayrı bir gündem yazısı şeklinde kaleme alacağım için ayrıntıya girmiyorum.

Üç dörtlük eğitim sistemi bu gün için ihtiyaca göre. Belki on yıl sonra dört dörtlük eğitim sistemine geçeriz. On yıl sonra, dördüncü dört yıllık kısmın en azından açık öğretim sistemiyle yürütülmesi zorunlu tutulabilir. Ben şimdiden gerek siyasilere gerek eğitimcilere kopyasını vermiş olayım. Dördüncü dört yıllık eğitim de zorunlu tutulursa hükumet önemli bir psikolojik baskıdan kurtulacaktır. İşsizlik oranı bu vesile ile % 12 den yüzde 7 ler seviyesine inecektir. Bunu da trajikomik bir durum olarak belirtmiş olalım.

Kesintili Eğitim Gereklilik, Zorunlu Eğitim Çağdaşlık!

28 Şubat öncesi tartışmalarda da dile getirmiştik. Yazılar yazmış makaleler döktürmüştük elbirliğiyle. Ama şükür ki bu günleri gördük. Dayatmacı olmayan, seçenek sunan ama eğitim seviyesi olarak ta 12 yıl olarak zorunlu tutulan bir eğitim düzeni.

Paketin İçindekilerine Dikkat!

Kamuoyu’ndan bu kanun kapsamında geçen “Tablet Bilgisayarlar” konusunda duyarlılık bekliyoruz. İktidarın veremeyeceği bir hesap olmasa gerek. Sırf tablet bilgisayar ihalesi verildi diye çağdaş bir yaklaşım olan 4+4+4 kesintili eğitim sistemine tukaka diyecek halimiz olmadığı gibi, bu kanun ile usulsüz yöntemlerle ihale yürütülmesini de görmezden gelecek değiliz. Bu konunun takipçisi olacağız.

Kanunun İlgili Bağlantıları Acilen Çıkarılmalıdır!

Başta 2547 sayılı YÖK Kanunu, olmak üzere diğer ilgili kanunlar ve mevzuat.

Gönül isterdi ki, emekli sandığı, sosyal sigortalar ve bağkur kanunlarının her birisinin Sosyal Güvenlik Kanunu kapsamında toplandığı ve SGK çatısında birleştiği gibi, eğitim konusunda da çerçeve bir kurum / yasa olsaydı. Buna göre;

1. KİTAP (BÖLÜM)de, ilk ve orta öğretime ilişkin düzenlemeler bulunsaydı. (İlk, orta ve liseler)

2. KİTAP (BÖLÜM)de, Yüksek öğretim Kurumlarına ilişkin düzenlemeler bulunsaydı (Yüksekokullar, Fakülteler ve Lisansüstü Eğitimler)

3. KİTAP (Bölüm)de Yaygın Eğitim Kurumlarına İlişkin düzenlemeler bulunsaydı ( Halk Bilinçlendirmeleri (eğitimleri) Meslek Edindirme Eğitimleri)

Bu vesile ile, HALK EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ acilen isim değiştirmelidir. Halkın eğitimi irite eden bir tabirdir. Onun yerine eski halk eğitim konsepti, iki alt alanda ele alınmalıdır.

a) Halk bilinçlendirmeleri

b) Halk Meslek edindirme eğitimleri

Yine bu vesile ile, Talim Terbiye Kurulu’nun ismi derhal değiştirilmelidir. Talim i anladık ta Terbiye kelimesi çok saçma, komik, anlamsız ve aşağılayıcı bir tabirdir. Ayrıca terbiyeyi mürebbiyeler yapar. Bakanlıkta hiç bir mürebbiye kadrolu personel bulunmamaktadır. Bu nedenle bu kurulun adı Eğitim Öğretim Teknik Kurulu olarak değiştirilmelidir.

Değerli okurlarım, beni tanır ve bilirsiniz. Ben ömrüm boyunca ağlamak, yakınmak, sürekli olarak şikayet edip eleştirmek yerine varsa eleştirim, peşine çözüm önerilerimi de sunarım. Bu yaklaşımımı insanlık görevim olarak görürürüm. Umarım ve dilerim ki, bu dile getirdiğim konular eğitimle ilgili siyasilerin dikkatini çeker ve gerekli değişikliklere gidilir.

* * * * *

Yeşilçam’ın Ekrem Borası da Yeşil Elbiseyi Giydi ve Yeşil Çamların Altına Uğurlandı!

Yeşilçam’ın yaprakları birer birer dökülürken içimiz de her seferinde bir başka burkulmakta… Allah taksiratını affetsin.

Not:

Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, www.timeturk.com, https://www.bilgievreni.com, https://www.kamudanhaber.com, https://www.siyasalforum.org, https://www.gazetecanik.com, https://www.gercekgazete.web.tr, ile, Gazete Canik, Gerçek, vb. kağıt bası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.