Lütfen bu yazımı yerel ve ulusal bütün bürokratlar okusun!

Okullar hayat bulsun!

On yılı aşkındır dile getirdiğimiz, yazıp kafa yorduğumuz konu.

Milli Eğitim’ bağlı ilk ve orta öğretim kurumları son on yıla kadar izbelikten, fakirlikten dökülmekteydi. Son on yıl içinde gözle görülür bir değişim süreci başladı. Bu yeter mi pek tabi ki yetmez. Zira alınması gereken mesafeye göre alınan mesafe sınıfta kalınacak kadar düşük nota tekabül etmekte. İktidarın veya Milli Eğitim Bakanlığı’nın eski yönetimlere göre bir kıyaslama değil de Geleceğe göre kendi dönemlerindeki hizmetlere göre bir kıyaslamayapması gerekmektedir.

Bu mantıkla olaya bakıldığında, gerek “okullar hayat bulsun” projesi, gerekse “okul müştemilatı fonksiyonelleştirilsin” projesi acilen ülkenin her yöresinde hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Bu gün için okul müştemilatının fonksiyonelleştirilmesi bir proje değildir. İlk kez bendeniz ortaya attım. Bunlar arasında, ilk akla geleni, okul bahçelerinin/ sahalarının altlarının kapalı otopark olarak yeniden yapılandırılması, (böylece hem yol kenarlarındaki çirkinlik oluşturan parklanmaların kaldırılması hem mahalle aralarındaki trafiğin rahatlatılması, hem de okul yönetimine  ya da döner sermayesine ek gelir elde edilmesi sağlanabilir.

Ayrıca okul bahçelerinin altının otopark alanına dönüştürülmesi, olası deprem durumlarında bu mekanların toplu sığınak alanları olarak kullanılmasına imkan verecektir.

Okul bahçelerinin altlarının otoparka dönüştürülmesi için yapım yöntemi olarak “yap işlet devret” modeli esas alınmalı, altı otopark yapacak firma, eş zamanlı olarak bahçe üstünün tefrişini de üstlenmeli, bunun reklam unsurlarıyla desteklenerek düşük maliyetle yapımı sağlanmalıdır.

Okul bahçelerinin zemin kaplaması da yumuşak zemin sentetik parke taşlarıyla döşenmesi ve bahçelerin en uygun yerine kameriye/ler yapılması suretiyle okullara iç mekan olarak hayatiyet kazandırılmasının yanında dış mekan olarak ta (müştemilat olarak ta) yeni fonksiyonlar yüklenmesi hem örgün ve yaygın eğitim niteliği / kalitesi hem eğitimin niceliği hem öğrenci moral ve motivasyonu, hem okul yönetimlerinin yeni gelir sağlaması hem de piyasaya yeni hareketlenme alanlarının sağlanması açısından GEREKLİDİR, ZORUNLUDUR.

Lütfen bu yazımı özellikle yerel ve ulusal bürokratlarla paylaşın. Bahsini ettiğim yerel ve ulusal katma değer bir an önce hayatiyet kazansın.

Bendeniz de kent bilimci statüsüyle bu konunu bilimsel makale formatına çekerek öngörümün ve açılım hamlesinin kuramsal temellerini oluşturmuş olayım.

Amaç geleceğimizin iyileştirilmesi, kültürel yapımızın derinleştirilmesi, maddi ve manevi varlıklarımızın ETKİN ve VERİMLİ kullanılmasının sağlanmasıdır.

Ülkemiz için, memleketimiz için aydınlık yarınlar temennilerimle.

Sağlıcakla kalınız efendim.

Not:

Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, www.timeturk.com, https://www.bilgievreni.com, https://www.kamudanhaber.com, https://www.siyasalforum.org, https://www.gazetecanik.com, https://www.gercekgazete.web.tr, www.bolgeselhaber.com, www.unyekent.com ile, Unye Kent, Gazete Canik, Gazete Gerçek, vb. kağıt bası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,