muge-cicegi

Özeldir Müge Çiçeği, Kıymetini Bilenlere

 

Beyazdır Müge; bembeyaz, tertemiz..

İncecik dalından aşağı doğru bakan,  başı hep yerde bir çiçek… Akmadan önceki damlanın son hali gibi; boynu bükük yere akmak üzere bir damla… İnci çiçeği de derler ona.

Müge olduğu yeri kaplar. Çok hızlı yer örtüşünden başka bitkilerin gelişmesine izin vermez. Mis kokusu, güzel narin görüntüsüyle etrafında kimseyi istemez. Tek ve eşsiz olmalı…

o… Nisan, Mayıs aylarını sever. Yağmuru, hüznü… Soğuğa dayanıklı güçlüdür o, güneşten çok gölgeyi sıcaktan çok soğuğu arar. Ah o kokusu yok mu, büyüleyici, etkileyici… Kuzey yarım kürenin çiçeğidir o. Yaprakları da orkideye benzer. O muhteşem orkideden eksiği yok fazlası vardır mügenin enfes kokusuyla.

Bu yüzdendir ki Fransa’da 1 Mayıslar Mügesiz kutlanmaz.“Müge Bayramı” vardır, herkes birbirlerine bu güzel çiçeği verir. Önemi, değeri bilinir Müge’nin… Anlamlı çiçek. Güzel, beyaz, saf, eşsiz, ürkek, yalnız, güçlü, etkileyici, hoş kokulu.

Suyu çok sever müge. Göz yaşına maya gerek tabi. Akmaya yürek isterse akar kalbe, sızım sızım sızlanarak, gerekirse nazlanarak.

Kalbe de iyi gelir müge. Kalp ritmini değiştirebildiği için, kan basıncını da düzenler. İnci Çiçeği dendiğinden midir bilinmez, inci gibi az bulunur o, değerli ve gizemli. Korumak, sevmek , hassas olmak gerek ona karşı. Tüm özelliklerini ismin anlamından alır Müge.

Bulgarca “Momina Silza” yani “Genç Kızın Gözyaşı”, duruşundan gözden akacak damlaya; narinliğinden genç kıza benzetilmiştir.”İngilizce’ de” “Lily of the Valley” yani “Vadi Zambağı“. Lily’nin bir diğer anlamı ürkek, içine kapanık tıpkı yaprakların arasına saklanmış inci tanesi gibi. “Kürtçe” “Quillka H’estra” yani “Göz Yaşı Çiçeği” bu dilde genç kızın denmemiş hem ne gerek var ki  zaten? Gözyaşı narin değil midir genç kız gibi ? Narin olacak ki süzülebilsin gözden yaşlar.

Gelelim “Türkçeye”… İnci Çiçeği derler Türkçede de. Değerlidir inci gibi, kapılar ardında gizlenir.  İnci gibi aktı göz yaşları demez miyiz hani, gözyaşının kalp kırıklığının resmi olduğu gibi… Kalp kırılır, göz yaşı kendine şifa verir sicim sicim dökülerek müge çiçeği gibi.

Dillerdeki anlamları ne olursa olsun ona bakan gözlere hep aynı şeyi gösterri, hep aynı şeyi düşündürür. Narinliğinden, güzelliğinden kalp yumuşar, aydınlanır. Yavaşlayan kalpleri hızlandırır. Enerji verir tüm gizemliliğiyle.

Bu yazıyı müge çiçeği yazdı sözcük sözcük döktü içini MÜGE, yıllara biriktirdiği gözyaşlarını gizledi sözcüklere…

Öz yaşlarını resmetti mügenin yere bakan çiçeğinin içinden…

Manalı,

Ürkek,

Gizemli

Eşsiz…

Mügeyim ben. Her evde bulunmayacak kadar özel, nazımı çekecek kadar güzel.

Emek isterim ben, Dünya Emekçi Kadınlar gününe özel olarak döküldüm satırlara.

Emek yüreğin terlemesiyse eğer, gözyaşı yüreğin resmiyse eğer, döküldüm işte…

Bütün her şeye rağmen varlığımla direnerek…

Sevgili Pazarcı dostlar, hepiniz yapamazsınız bilirim. Ama arayın bulun. Müge çiçeği büyütün evinizde. Belki ona bakanların kalbini yumuşatır, bir nebze de olsa güzelleşir dünya.

Bu günlerimiz mutlu yarınlarımız omutlu olsun, kalın sağlıcakla…

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , ,