Karadeniz otoyolu bahanesiyle bizim bildiğimiz karadeniz yolu Kavaklardan itibaren eskiden olduğu gibi kaderine terkedildi. Bazen; diyorum ki, Türk Hava Yollarının Ankara – Trabzon seferi iptal edilse ya da Trabzondaki havaalanı kaldırılsa diyorum. Böylece siyasilerimiz doğu sınırına kadar karayoluyla gitmek zorunda kalırdı. Böylece Ünye bitimi Kavaklar’dan itibaren Trabzon yolunun içler acısı halini görürlerdi. Bir yağmur sonrasında ertesi güne kalmadan yarım metrelik kasislerin oluşması dökülen asfaltın ve yapılan işin kalitesini gözler önüne takdim etmektedir.

Yollar, gidilen yerleşim yerinin önemini ve gelişmişlik düzeyini bize gösterir. Bu açıdan bakıldığında Fatsa sınırlarıdan itibaren Karadeniz sahil yolunun içler acısı hali doğudaki yerleşim yerlerinin gelişmemişliğini iddia edemeyeceğimize göre en azından ne kadar önem verildiğini (!) göstermektedir.

İşin ilginç olmayan tarafı ise Osmanlı’dan gelen bir zihniyetin devam etmesidir. Zira Osmanlıda ahali (vatandaş) bütün kamusal ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanacağına inanırdı. Biz de her şeyi devletten beklemeyi ısrarla ve inatla devam ettirmekteyiz. Bu teslimiyetçiliğin, ilgisizliğin, bilinçsizliğin, tepkisizliğin kendimize yol-su-zluk, elektirik ve su faturası olarak geri döneceğini de bilmekteyiz.

Bir toplumu yönetmenin en kolay yolu halkı sürü psikolojisine sokabilmektedir der Machiavelli bir kitabında. Akşamları bütün TV kanallarında, tepki gösterenlerin kahramanlıklarının nasıl fiyaskoyla, hüsranla, hatta dayak veya psikiyatri hastanesine sevkle ödüllendirildiği flaş haberlerle gösterilmektedir. Halkımız bunlara baka baka şaşı oluyor ve çok uzun bir süre geçmeden sürü psikolojisine giriveriyor.

Sahil yolunu kullanan toplu taşıma araçları vesair araçlar birkaç gün trafiğe çıkmasa veya yolu kitlese bu yolun yapımı derhal tamamlanacaktır. Yolda bir taş olsa herkes o taşı yolun kenarına koymak yerine “bu taşı buradan neden almıyorlar” diye dert yanar.

Bilinçli olarak hareket etmezsek daha çok kasis çiğnemeye can ve mal kaybında bulunmaya devam edeceğiz. Uçurtma rüzgara karşı yükselir, geminin yelkenleri rüzgara karşı geldiğinden gemiyi ileri yürütür. Halk ta etkili ve yetkili karar mercilerine karşı aksiyon üretirse çevresini ve beldesini ileri doğru götürür.

Aklı başında ve bütünleşik tepkiler istenilen yönde bileşke oluşturabilirse balık Kavaklara çıkacak karadeniz sahil yolu bir an önce bitirilecektir.

Etiketler: , , , , ,