mayasiz-yogurt-uretmede-ahmet-fidan-yontemi copy

 

Yoğurt Mayalamada Ahmet Fidan Yöntemi

Sevgili Hanımlar beyler;
Uzun zamandan beri çiğ süt alıp, kendi yoğurdumu kendim mayalamaktayım. Ne var ki, evde yoğurt mayası kalmamış. Pastörize yoğurtla da mayalamak istemedim. Ve kendime göre yoğurt mayası ürettim. Tamamen kendi buluşumu insanlık adına açıklıyorum.

Ahmet Fidan Usulü Yoğurt Mayası Üretme Tekniği:

Önce Malzemeler:

Ölçüler 5 Kilo Süte Göredir:

Bir tatlı kaşığı kadar (kaşar ve çeçil (tel) peynir harici her türde) peyniri ince ince doğrayın ve bir kasede ezin. Bunun içine, bir çorba kaşığı elma veya yoksa üzüm sirkesi, bir tatlı kaşığı limon suyu, bir çay kaşığı kuru veya ıslak farketmez, hamur mayasını iyice karıştırıyoruz. Dört beş adet nohudu küçük bir cezvede 5 dakika az su ile kaynatıyoruz. (Bunu birkaç nohudu bir gün suda bekleterek te yapabiliriz ama bu süre uzun olduğu için, nohudu kaynatarak zamanı kısaltabiliriz.) Sonra ateşten aldığımız nohut suyundan yarım çorba kaşığı suyu da karışıma ilave ediyoruz ve tekrar karıştırıyoruz. Mayamızı bu şekilde üretiyoruz.

Elde etmiş olduğumuz yoğurt mayasını, mayalanma sıcaklığında yoğurda koyuyoruz. (Yoğurdu mayalama zamanı: bir iki taşımlık piştikten sonra kabında soğumaya beklenir. Bu süreçte, içinde süt olan kap, el yakmayacak kadar sıcak yani ılıktan az daha sıcak olacaktır.) Süt kaymağı bozulmayacak şekilde dipten dikkatle karıştırıyoruz. Nohut tanelerini de yine mayalanacak sütün içine atıyoruz. Sonra sütün altını ve yanlarını battaniye veya kalınca bir örtüyle örtüyoruz. Üstünü de hava alacağı bir kapak koyarak örtüyor ve kapağın üzerini de kalınca bir havluyla kapatıyoruz. Sonra süte güzel dileklerde bulunuyorsunuz.

“Sevgili sütüm, kimse sana ilişmesin, keyfine bak, üretmiş olduğum güzel bakterilerin seni iyice mayalamasına rabbim yardım etsin” diye yüce Allah’a dua ediyoruz.

Yaklaşık beş saat hiç dokunmadan bekletiyoruz. Sonra alıp buzdolabına koyuyoruz. 1 saat dolapta kaldıktan sonra yoğurdunuzu keyifle yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Elde edilen kıvam, normal yoğurda göre daha gevşek, ve en az pastörize yoğurt kadar lezzetli olmaktadır. Bu yoğurdu kullanarak başka bir süt mayaladığımızda, ortaya çıkan yoğurt kıvamı çok daha katı olmaktadır.

Konu yoğurttan açılmışken yoğurt ile doğranmış mısır ekmeğini karıştırıp Karadeniz tabiriyle “soğukluk” yapabilirsiniz. Yaz kış, gece gündüz yenilebilecek hafif bir meze tarzı yemektir.

Afiyet şeker olsun.

Bir sonraki yazım da, “Yoğurt olmadan ayran üretme ya da, “Yoğurtsuz Ayran Yapmada Ahmet Fidan Yöntemi” olacaktır.

Değerli pazarcı dostlar, iş yoğunluğum nedeniyle bu pazar yazısını bir gün öncesinden yazdım. Pazar kahveniz bol köpüklü, yarınlarınız şeker tadında olsun.

Kalın sağlıcakla.

Etiketler: , , , , , , , , , , ,