Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

:: Tarih

 

 

Resim: Gülhane / Doktorlar da Bir Editördür. 14 Mart Tıp Bayramı… Tarihsel ve Sosyokültürel Değiniler…

Sıcağı sıcağına bu güne dair kutlamamızı yapalım diyeceğim ama, uydum kalabalığa mantığını hiç sevmedim, sevmeyeceğim.

14 Mart Tıp Bayramı. Ne güzel, neyin ne olduğunu bilmeden kutlama yapmak, sahnelerden, plazma ekranlardan veya köşelerden mesajlar yağdırmak.

Ne güzel, kolaydan üfürmek, ne güzel…

Neydi 14 Mart:

Önce şunu hemen belirtelim. 14. Mart Dünya Tıp günü filan değil. Dünyada farklı ülkeler farklı zamanlarda tıp gününü veya bayramını kutlarlar. Türkiye’de bu tarih, önce 14 Mart’ta kutlandı. Zira bu tarihte, tıbbiyelilerimiz İşgal altındaki İstanbul’un protestosunu yapmışlardı.

Nereden Nereye?

14 Mart 1827 yılında ‘(Çarşamba Günü) İstanbul Şehzadebaşındaki Tulumbacıbaşı Konağında  II. Mahmut tarafından, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in talebiyle kurulan ilk Cerrahhane olan “Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’nin kurulmasıyla bu günün anlam ve önemi ortaya çıkıyor. Bu Cerrahhanenin kurulmasıyla (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , ,

 

Öylesine Bir Taziye, Ölesiye Bir Kutlama

Öylesine Bir Taziye, Ölesiye Bir Kutlama

 

On kasımda kasım kasım kasılamadı öğretmenlerimiz öğretmenler gününde geçim derdine düştü dünya tasarruf gününü ıskalayıp savurganlıkları arasında. Kurban bayramında kurban olduk çoğu kötülüğe, yaklaşmak yerine riyakarlıkla uzaklaştık O’ndan ve onun sevdiğinden kutlu doğum haftasının ritüelleri arasında. Yirmi üç nisanda çocukça şeyler için yıllar tükettiğimizi anladık, kılımızı bile kıpırdatmadığımız binlerce vahşete çevreden baktık, baktık bakakaldık, çevre gününe inat, yeşil ay kutlamasının ardından kadehler tokuşturduk yeşilliklerin yok edilip betonlaştığı kaygan zeminlerde. Su günleri kutladık kurudukça dünya,
kanımızın suyu, suyumuzun kanına bulaştı, verem etti her yıl büyüyen kötülükler sardı hücrelerimizi kanserle savaş (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Şubat 28th, 2012 | in Siyaset/Politika, Tarih, Toplum | Yorum Yapin

28 Şubattan 28 Şubata, Yakın Dönem Türk Siyasal Hayatına Kısa Bir Bakış

Aslında bu değerlendirmeyi dün yani 27 Şubat tarihinde yapacaktım. Ama malesef yoğun iş temposu nedeniyle fırsat bulamadım. Kısmet bu MANİDAR güne veya tarihe denk geldi.

CHP 16. Olağanüstü Kurultayı ve hemen ardından 17. Olağanüstü Kurultayı sona erdi. İstikrarlı bir şekilde sol oylardaki azalma trendi devam ederken, CHP yine politikasını halkı algılama ve kendini tanımlama noktasında revizyona gitmek yerine, kayıkçı kavgası gibi, yine iç hesaplaşmalarla dolu, koltuk mücadeleleriyle dolu bir süreci daha geride bıraktı. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Aralık 24th, 2011 | in Hukuk, Siyaset/Politika, Tarih, Toplum | 1 yorum

Anayasaların Yapım Süreçlerinin Özgünlük Anlamda Niteliği Üzerine Bir Değerlendirme

2012 Anayasası YAZMA mı YAPMA mı Olacak?

Dünyanın ilk anayasası M.S. 622 tarihinde hicretin II. yarısında yapılan ve yaygın kabule göre 47 maddede hülasa edilen "Medine Vesikası"dır. Bu Anayasa, 1215 tarihli Magna Carta Libertatum dan 593 yıl önce, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nden 1326 yıl öncekabul edilmiştir.

Medine Vesikası kabul edildiğinde Kur'an'ın indirilmes süreci bitmemişti. Bu yönüyle vesikanın salt "İslamlık" ile ilgi bir kavram olmadığını da belirtmek gerek. Süreç o dönemde Müslümanları, Yahudileri, Evslileri ve Hazreçlileri kapsamaktadır. Bu haliyle söz konusu metin bir (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Sayın Bahçeli'nin Dünkü Konuşması Üzerine Bir Çuvaldız!

Devlet Bahçeli, soyadıyla müsemma, DEVLET gibi bir karakter veya kişiliktir. Onun ağır ve vakur halini hep örnek göstermişimdir.

Şu anki mecliste olan siyasal partiler arasında kemikleşmiş karakteristik bir tabanı olan yeganeparti MHP dir. Devlet Bahçeli, belki yüzde 8 lerde olan böylesi güçlü ve sarsılmaz bir kemikleşmiş kitlenin üzerinde çok daha şımarık ve çok daha pervazsız bir siyaset izleyebilirdi. Güçlü bir taban, teşkilat ve genç jenerasyon ile, değil yüzde 8 yüzde 2 lik bir kitleyi elinde tutan bir kişi bile şımarır veya pervazsızlaşabilir. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Cumhurbaşkanımız Sn. Abdullah GÜL'e yapılan şa'şaalı karşılama töreni karşısında haklı olarak göğsüm kabardı. Biz bu karşılamayı TÜRKİYE olarak hakediyorduk. Yani böylesi karşılama bizim için aslında LUTUF değildi. Zira dünyanın en önemli ülkelerindenbir ülkenin en üst düzey yetkilisinin ziyaretiydi. Üstelik aradan onlarca yıl geçtikten sonra bu düzeyde bir ziyaret gerçekleşmişti.

Neyse ki bu ziyaret beklenildiği ve hakedildiği ölçüde vukuatsız gafsız gerçekleşti. Göremediğimiz veya bize gösterilmeyen durumlar hariç tamamlandı ve geride kaldı.

İyi de yine de biz bu İngilizleri tanırız. Dünyada MENFAAT anlamında işini en iyi bilen (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kasım 24th, 2011 | in Siyaset/Politika, Tarih, Toplum, Yaşam | Yorum Yapin

 

Dersimden Dersini Al(a)mayan Kılıçdaroğlu: Geçmiş Olsun!

Sayın Kılıçdaroğlu;

Geçmiş olsun. Dersimli olmak, CHP gibi büyük bir partinin başında ve de  muhalefet partisi gibi bir koltukta otururken, bütün bu kendi içinde olumlu temeller üzerinde dururken, partinin oy oranını yüzde yüze yakın artırma şansınız varken tren kaçtı. Artık eşşeği Niğdeye sürsen de çare yok. Çünkü borda çoktan pazar geçmiştir.

Daha bir hafta öncesini şu an yaşıyor olsaydık keşke. Dersim tartışmalarının en hassas zamanında olsaydık. Keşke başbakan Sn. Erdoğan'ın elinde belge ile CHP adına, devlet adına (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , ,

 

 

 

 

Çiğdem der ki, ben elâyım/âlâyım, bendan âlâ çiçek var mı?

Çiğdem Çiçeği derler onun adına,

Kaneviçe dokur iğne yapraklarıyla,

Karın beyaz tenine bezediği morötesi tonlarıyla

Çiçeklerindeki oku nevbahara saplaya saplaya

Kışı yaza taşımanın yazı kışa taşımanın çilesin çeker gergef olur sarp yamaçlarda… (A. Fidan)

* * * * *

Zorlu kış mevsimi henüz pılını pırtısını toplamadan çiğdem filizlenmeye başlar topraktan. Gün yüzüne çıkmak için karın tamamen kalkmasını bile beklemez. Kardelene nazire yaparcasına beyaz karlar (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,

Temmuz 30th, 2011 | in Siyaset/Politika, Tarih, Toplum, Yaşam | Yorum Yapin

 

(İstifa Krizinin Ardından) Türk Siyasal Hayatındaki "Seyfiye"nin "Mülkiye" Üzerindeki Tedrici Seyri Üzerine Bir İnceleme:

Osmanlı İmparatorluğunun duraklama dönemindeki Yeniçeri isyanları ve "kazan kaldırma" eylemleriyle başlayan ve yine Osmanlı'nın son zamanlarında Tanzimat ve Islahat dönemleriyle birlikte Türk bürokrasisineyerleşen "Seyfiye" sınıfının "Mülkiye" sınıfına ya da askeri iradenin sivil iradeye müdahale etmesi onu legal veya illegal emir ve etkisi altına alması genç Türkiye Cumhuriyeti'nde de bu güne değin devam etmişti. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , ,

Mart 4th, 2011 | in Hukuk, Siyaset/Politika, Tarih, Toplum | Yorum Yapin

 

28 Şubatın mı, Yassıada’nın mı Rövanşı Alınmakta!?

Her ne kadar 28 Şubat sürecinin de, Yassıada sürecinin de siyasal ve ekonomik sponsorları aynı nokta olsa da, Ergenekon yargılama süreciyle ilgili yapılmak istenen, Yassıada’nın da 28 Şubat’ın da tekrar etmemesi için devlet örgütünün yeniden yapılandırılmasının sağlanmasıdır.

Devletin yeniden yapılandırılması sürecinde fark edildiği gibi, iktidarın yapmak istediği şey, bir yandan siyasal olarak iktidar olmanın yanında muktedir olabilmenin yollarının açılması iken, bir yandan da  başka klik ve odakların devlet üst noktalarını oluşturan Danıştay, Sayıştay, Yargıtay, HSYK, YÖK vb. kurumların kurmay kadrolarının ve komisyonlarındaki nüfuzunun kırılmasıdır. Bunun yolu da, böylesi kadroların bu gün için ele geçirilmiş olsa bile, yarın için başkaları tarafından ele geçirilmesinin zorlaştırılmasıdır. Bunun en basit yöntemi de, bu kurum veya kurullardaki üye sayısının artırılması, bu kadrolara gelecek kişilerin göreve gelme usul ve esaslarının geniş kitlelerce kabul edilecek saydam yöntemlere bağlanmasıdır. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,