Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

:: Kültür ve Sanat

 

Bilimsel Program Düzenlemeye dair Ulusal ve Uluslararası Çağrı

Kıymetli meslektaşlarım;
Son zamanlarda, ülkemizde yıl bazında binlerce kongre, sempozyum veya çalıştay düzenlenmektedir. Bu güzel bir durum.
ANCAK!
Sosyal Bilimler Kongresi, Fen Bilimleri Kongresi gibi adlarla, adeta, bilimsel çalışmaların KONGRE veya SEMPOZYUM ÇUVALINA DOLDURULMASI GİBİ BİR EĞİLİM vahim bir gidişattır.
Multidisiplinerlik, İnter disiplinerlik ve Transdisiplinerlik, iyice tanımlanıp ona göre kongre düzenlemeye kalkışmak gerek.
Aklı selim bir şekilde diyebiliriz ki, her kongrenin mutlak bir teması olmalıdır. İçine FEN veya SOSYAL BİLİMLER alanlarında hatta HEM FEN HEM SOSYAL BİLİMLER ALANLARINDA bildirilerin ve bilimsel çalışmaların bulunduğu kongre düzenleme alışkanlığı, ŞİDDETLE terk edilmelidir.

(daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Malta Gozo Devlet Bakanı’na Kent Akademisi Dergisi Yayın Kurulu adına, III. Demokrasi ve Sokak Ekonomisi Kongresi’ne ev sahiplikleri ve desteklerinden dolayı teşekkür plaketi veriyoruz.

 

Bilimsel bir dergiye (Kent Akademisi) Dr. Osman Sirkeci tarafından yazılan editör mektubu türünde Sokak Ekonomisi Bildirgesi ile başlayan Sokak Ekonomisi Hareketi, başta kendisi olmak üzere, Prof.Dr. Kamuran Elbeyoğlu, Prof.Dr. Frank Bezzina, Dr. Merve Yıldırım, Dr. Ahmet Fidan, Dr. Simon Grima, Dr Justyne Caruana, Doç.Dr. Huriye Toker ile dalga dalga Türk ve Dünya bilimsel camiasına yayılmaya devam ediyor. Sektör içinde ve bürokraside ise, Türkiye lokasyonunda, Mersin Mezitli ekibi, başta Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mezitli Kent Konseyi Başkanı, Sibel Gelbul, (Global Sokak Ekonomisi (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , ,

 

Uluslararası Kent Akademisi Dergisinin Mart Sayısı 22 Bilimsel eserle Yayınlandı

 

www.kentakademisi.com url adresinden, TÜBİTAK ULAKBİM Dergipark, https://dergipark.gov.tr/kent url adreslerinden yayınlanan, uluslararası hakemli indeksli, aynı zamanda Online Bilgi İletişim ve Medya Hizmetlerimize ait siteler topluluğunun bir parçası / üyesi olan Kent Akademisi, Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi, hepsi birbirinden özgün bilimsel çalışmalarla 2018 Mart sayısını (Volume: 11, Issue: 1, Period: 33) yayınlayarak Türk ve Dünya bilimine katkısına devam ediyor.

Her yeni sayıda, yükümüz daha da ağırlaşmakta olduğunu görsek te, Türk ve Dünya bilimine katkı sunma yolundaki aşkımız gittekçe artarak derinleşmektedir. Üstelik bu çalışmalarımızı, dergimize hiç reklam almadan, yazarlardan ücret talep etmeden yürütmenin (bizce) tatnı onurunu yaşamaktayız.

Önceki sayılarımızda, makale sirkülasyonumuz, olağan seyrinde iken, özellikle 2018 yılından itibaren, (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , ,

 

Eser Yayınlama Klavuzu | www.ahmetfidan.com

Eser Yayınlama Klavuzu | Kategorilerine Göre Yayın Türleri

Bilimsel-Arastirmanin-Kavramsal-Temeli-ve-Yayin-Uygulamalari Araştırmalar, bilimsel olsun, veya sektörel olsun, farklı türlerde ve nitel ve nicel olarak farklı şekillerde ortaya konulur. Bunlar genelde şu ana ve alt kategorilerde ilgililerin hizmetine sunulur.

  1. Makaleler,
    1. Bilimsel Makaleler,
    2. Fıkralar, (Gazete Köşe Yazıları)
  2. Raporlar,
    1. Araştırma Raporları, KLAVUZ KLASÖRÜ İÇİN TIKLAYINIZ
    2. Proje Raporları,
  3. Editör Mektupları,
  4. Bildiriler, (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

 

Yerel Kamusal Hizmetlerde Maskülen Uygulamalar ve Maskülen Sorunlar

Yerel Kamusal Hizmetlerde Maskülen Uygulamalar ve Maskülen Sorunlar

 

İkibinli yıllara kadar sürekli olarak konuşulup tartışılan ve 2005 yılından itibaren gerçekleştirilen Yerel Yönetim Reformları, 1930 tarihinden bu yana süregelen yerele ilişkin kronik sorunları bir dizi hukuksal  düzenlemelerle çözmeye çalışmış yapılan tüzel çalışmalarla
bu günkü haline getirilmiştir.

Son elli yılda, küresel demografik, teknolojik ve kentsel gelişme ve ivmelenmelerin bir sorucu olarak ortaya çıkan mekanların daralması, iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişme nedeniyle “teknosfer” deki hızlı yoğuşma, lineer çözümlemelerin yanında vertikal çözümlemeleri zorunlu kılarak kentsel tasarımları yeni baştan gözden geçirmek zorunda bırakmıştır. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletlerce yürütülen (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , ,

 

Bir Kent Kültürü: Biii-sik-lett-lenn-mee-lii-yiz!

Bir Kent Kültürü:
Biii-sik-lett-lenn-mee-lii-yiz!

2000 li yıllara kadar ışıltılı ve conconlu kentler, onca cazibesiyle taşradaki ve kırdaki her bireyin hayaliydi. İkibinli yıllara kadar kentte bazı sıkıntılar olsa da yaşama imkanı hala bulunuyordu.

Dakikada bir motorlu taşıtın trafiğe çıktığı gerçeğini göz önüne aldığımızda, Türkiye ve bu gibi ülkelerde artık kent merkezlerinde yaşamak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Yerel yönetimler buna ilişkin olarak toplu taşım sistemleri üzerine odaklanmışlardır. Buraya kadar ezbere açıklamalar yaptık. Şimdi ifadenin ezber bozan kısmına gelecek olursak, artık kent merkezlerindeki nüfusu maalesef hangi tür olursa olsun, toplu taşım sistemleri dahi kaldıramamaktadır.

Düne kadar lineer (yatay) ulaşım ve dağıtım sistemleri, 2000 li yıllardan sonra, yerini vertikal (düşey) ortamlı sistem tasarımlarına bırakmıştır. Yani sizin anlayacağınız, yer altına, üst üste iki kat, üç kat raylı ulaşım sistemleri inşa edilmeye başlanmıştır. Ağır raylı sistem, hafif raylı sistem, cadde tramvayı gibi vertikal tabanlı çözümlemeler (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , ,

Ocak 8th, 2017 | in Bilinçlenme, Eğitim, İş yaşamı, Kent/Şehir, Kültür ve Sanat, Pazar Yazıları, Psikoloji, Toplum, Yaşam | Durun, Gitmeyin! için yorumlar kapalı

 

Pes Etmeye Yeltenenler, Durun, Gitmeyinn!

Pes Etmeye Yeltenenler, Durun, Gitmeyinn!

 

Ülkemizde bir yığın yanlışları gördükçe kaçasınız geldiği olur. Değiştirmeye düzeltmeye gücünüzün yetmeyeceği türden. Hayır öyle değil aslında. Yurdumuza sahip çıkıp, mutluluğu biraz da yakında tanımlayarak güzellikleri burada yaşamaya çalışmak en doğrusu.

İnternet medyasında, sevgili Cem Boyner’in yazmış olduğu yaygın olarak geçse de gerçekte ona ait olmayan fevkalade güzel bir yazı okudum. Virgülüne bile dokunmadan sizlerle paylaşıyorum.

Durun, Gitmeyin!

Bir yöneticinin  personeline gönderdiği (iddia edilen) yazı:
Herkeste bir gitme arzusu. Dolar uçuşa geçmiş, başkanlık tartışmaları canını sıkıyor, sınırımızda savaş, içeride terör belası, biliyorum…
Ama, nereye gideceksin ki zaten? (daha&helliip;)

13355639_1728698224074858_1068126643_n

Tek Dişi Kalmış Doğu, Tek İşi Kalmış Batı Bağlamında, Oryantalist Toplumların Tüketiciliği

 

Gezdik, gördük, yendik demiş Julius Sezar,  M.Ö. Zelan  savaşının ardından, Roma Senatosu’na gönderdiği (senatoyu) küçümseyici mektubunda.  (Zelan, bu günkü Tokat’ın Zile ilçesidir) Bu BATI toplumunun SÖMÜRGECİ ve benmerkezci yapısının bir yansımasıydı.

Üçlü terkiple tarihte biz (islam coğrafyası adına Mevlana) ne demiş peki:

Hamdım, piştim, yandım“.

Aradaki fark, ise, biri dışa dönük saldırgan, biri ise, içe dönük (batınî), muhafazakar. Tabi bunda (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , ,

Kentsel Yaşam üzerinde Suyun Psikolojik, Sosyolojik ve Estetik Etkileri

Kentsel Yaşam üzerinde Suyun Psikolojik, Sosyolojik ve Estetik Etkileri

 

1. Suyun / Sahilin Çok Kültürlülük ve Coğulcu / Kozmopolit Yaşam Üzerindeki Çizgisellik ve Sınır Etkisi

Üst başlıkta da dile getirdiğimiz gibi, sahil bandı, özellikle denize kıyı kentlerde denizaşırı toplumların uğrak ve geçiş yeri olduklarından en başta kullanılan dil açısından üretim ve tüketim ilişkileri bakımından, sosyal yaşam ve davranış kalıpları açısından, dünyalık işlerin yürütümü noktasında evrensel hukuk ve ulusal hukuk örgülenmeleri  açısından çoğulculuğun koordinasyonu zorunluluğunu görmekteyiz. Gerek günümüz liman kentlerinde gerekse antik liman kentlerinde diğer kentlere göre kentin özgürleştirici iklimi, kentin kozmopolit kapısı derinlik veya dozaj olarak çok daha ileri boyuttadır. Kentlerin özgürleştirici iklimi, liman kentlerinden hinterlanda doğru geriledikçe tedrici olarak azalmaktadır. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,

Kentsel Yaşamda Sürdürülebilirliğin İlkeleri II

Kentsel Yaşamda Sürdürülebilirliğin İlkeleri II

Ulusal ve küresel ekonomilerin fordist türde beslenme semirme alanları haline gelen kentler, gerek alt gerekse üst yapı özellikleri bakımından içerikten ve nitelikten ziyade, kentlerin idealde derinliğinden öte, ekonomiye hizmet edecek şekilde düşünülüp tasarlanmaktadır. Öyle ki, Beş-On bin nüfuslu bir site veya yaşam
merkezindeki kültürel anlamda ‘değer’ ve ‘estetik’ kaygıları kapitale hizmet edebilecekleri kadar derinliğe sahiptir ve bu kıvam bu merkezlerin sürdürülebilirliğinin ayarıdır aslında.

Kentsel yaşamın sürdürülebilirliği için, kent kimliğinin de istikrar ve kurumsallaşma anlamında önemi büyüktür. Çevresel ve toplumsal kimlik noktasında, doğal (topografik özellikler, iklim ve bitki örtüsü) ve yapay çevre, (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , ,