Türk insanı dört temel karaktere sahiptir.
Seyretme,
Bakma,
Bahane bulma
Veee erteleme.
Trafik deyince hemen aklınıza bir yığın arabanın yollarda salkım saçak hareket etmeye çalıştıklarını görürsünüz. Bu bilinç altıdır. Kentte yaşayan insanların yüzde sekseninin bilinç altında bu imaj vardır. Geri kalan yüzde yirmisi ve taşrada yaşayan insanların yüzde ellisinin de yine trafik deyince, trafik otosu ve trafik polisi gözlerinde canlanmaktadır.
Trafik kelime olarak, eşya, insan ve varlıkların hatta düşünce ve fikirlerin yer değiştirme ihtiyacının bir sonucu olarak ortaya çıkan bir olaydır. Teknik olarak ise trafiği, ulaşım aracı ve/veya insanların yol, güzergah veya rota üzerindeki hal ve hareketleri olarak tanımlayabilirim.

Trafiğin oluşabilmesi için nelerin olması gerekir:
Araç, insan/hayvan bilgi, duygu vb. varlıkların kendisi,
Yol güzergah rota veya yön,
Bu varlıkların da aynı ya da farklı yönde hareket halinde olması gerekir.
Acaba ne tür trafik vardır.
Araç trafiği, (Kara, deniz, demiryolu ve hava trafiği.)
Yaya trafiği,
Diplomasi trafiği,
Beyindeki trafik.

Tıpkı herkesin vücudunda var olan apandisin iltihap yapmasıyla apandisitit hastalığının ortaya çıkması gibi, eşya insan ve varlıkların yer değiştirmesinin bir gereği olan trafiğin insan eşya ve varlıların yer değiştirmeleri esnasında ortaya çıkan sıkışıklık ya da kriz de trafik sorunu olarak ortaya çıkar.

Yaya trafiği bir nevi beyin trafiğidir. Ne gariptir bilinmez insanlar sıradan olduklarını adeta bağırarak ifade etmektedirler. Özellikle insan yoğunluğu olan yerlerde yayalar tam bir keşmekeş içinde yürümektedirler. Böyle yerlerde özellikle büyük şehirlerin bulvarlarında, araç trafiğine kapalı caddelerde insan trafiği araç trafiğinden daha dayanılmaz boyutlardadır.

YAYALAR DA TIPKI ARAÇLAR GİBİ KENDİ TRAFİK KURALLARINA UYMALARI GEREKMEKTEDİR. BU NE DEMEK!.. TABİKİ KIRMIZI IŞIKTA YAYALARIN GEÇMEMESİNDEN BAHSETMİYORUZ. BU ZATEN BİR MECBURİYET.

BURADA SÖZ KONUSU OLAN YAYALARIN YANİ İNSAN TRAFİĞİNİN ARAÇLAR GİBİ YOLUN GİDİŞE GÖRE SAĞ BLOKUNU KULLANMALARI, BUNUN YANINDA YAVAŞ GİDENLERİN DE SAĞ BLOKUN SAĞINI KULLANMALARI İLE, HIZLI GİDENLERİN SOLDAN SERİ BİR ŞEKİLDE YÜRÜYEBİLMELERİNE İMKAN VERİLMELİDİR.

KENTLİLİK BİLİNCİNİ TAŞIYAN İNSANLARIN BEYİNLERİNDEKİ TRAFİK, TIKALI OLMAMALIDIR. KENTLİ İNSANIN HAL VE HAREKETLERİ BİR MEDENİ İNSANA YAKŞIR ŞEKİLDE OLMALIDIR.

YAYA YOLLARINDA GİDİŞE GÖRE SAĞDAN, YAVAŞ GİDENLERİN DE YİNE GİDİŞ YÖNÜNÜN EN SAĞINDAN GİTMELERİ YÜRÜYEN MERDİVEN VEYA BANTTA OLANLARIN İSE DURACAKSA SAĞDA KONUMLANMALARI YÜRÜYECEK İSE SOLDAN YOLUNA DEVAM ETMELERİ GEREKMEKTEDİR. KENTLİ İNSANIN BEYNİNDEKİ TRAFİK AÇIK OLDUĞU MÜDDETÇE KENT İÇİNDE NE TRAFİK KAZALARI NE YAYA ÇARPIŞMALARI NE YÜRÜYEN MERDİVEN TIKANIKLIĞI MEYDANA GELECEKTİR. BU SİSTEM KALABALIK YAYA YOLLARINDA KALDIRIMLARDA PAZAR ARALARINDA ÇOK ÖNEM TAŞIMAKTADIR. AKSİ DURUMDA İNSANAR SÜREKLİ ARAÇLAR GİBİ BİRBİRİNE ÇARPIP DURMAKTADIR. BU, KENTLİLİK DEĞER YARGISI HALİNE GETİRİLMELİDİR.

Bütün bunlar insanların kentlilik bilincini taşıyıp taşımamaları ile ilgilidir.

Yazı Sözlüğü:
Empatik Davranış
: Kişinin kendini karşısındaki kişinin yerine koyması

Not:
Bu sitede yayınlanmakta olan yazılar https://www.yazarport.com, https://www.gunesgazetesi.net https://www.kamudanhaber.com https://www.bilgievreni.com, https://www.siyasalforum.net https://www.gercekgazete.web.tr ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz

Etiketler: , , , ,