Terzi Fikri’nin Rovanşı Nasıl Alınır?

Terzi Fikri’nin sevenleri, 14 Ekimde Belediye Başkanı seçilişinin 31. yılıdönümünde Fatsada olacaklarmış. Türkiye’de solun simge isimlerinden olan ve 12 Eylül öncesi Fatsa’yı  ‘halk komiteleri’ ile yönettiği için ‘kurtarılmış bölge’ olarak anılmasına neden olan, Belediye Başkanı Terzi Fikri’nin 12 Eylül darbesi ile ilk rövanşının 14 Ekim’de görüleceği söylenmekte.

Terzi Fikri’yi sevenler bu ilk rövanşa, “12 Eylül darbecilerinin yargılanması ve Terzi Fikrinin açtığı Fatsanın en büyük ikinci caddesine verilen ‘Kenan Evren Caddesi’ adının ‘Fikri Sönmez Caddesi’ olarak değiştirilmesi için Belediye Başkanı seçilişinin 31. yılıdönümü 14 Ekimde girişimlerde bulunulacakmış.

Fikri Sönmez, 14 Ekim 1979 tarihinde solun ortak adayı olarak [bağımsız] yüzde 60 oy ile Fatsa Belediye Başkanı seçilmiş, 11 Temmuz 1980 günü gözaltına alınmış ve 4 Mayıs 1985 günü cezaevinde ölmüştü.

Fikri Sönmez’in oğlu Naci Sönmez ve diğer aile fertleri, 14 Ekim 2010 günü Fatsa Adliyesi’ne giderek 12 Eylül darbesini gerçekleştiren komuta kademesi hakkında suç duyurusunda ve dava isteminde bulunacaklarmış, Sönmez ailesi aynı gün Fatsa Belediyesi’ne giderek, Sönmez’in, “Çamura son” diyerek başlattığı kampanya çerçevesinde açtığı, ancak 12 Eylül darbesi sonrası darbecilerin ‘Kenan Evren Caddesi’ olarak değiştirdiği caddenin adının yeniden ‘Fikri Sönmez Caddesi’ olarak değiştirilmesi için Belediye Meclisi’ne dilekçe verecekleri söylenmekte.

Mahallelerin, cadde ve Sokakların İsminin Değiştirilmesindeki Usul ve Esas:

Bir kere mahalle, cadde ve sokaklara şahıs ismi verilmesi için o kişi üzerinde toplumun normal şartlarda en az üçte ikiliik bir kısmınınn  oydaşması gerekmektedir. İnsaf diye birşey vardır. Bir kere Sönmez’in başkan seçildiği süreçte olağanüstü dönem veya silah gölgesinde bir zaman olmasaydı  da normal bir zaman olsaydı yüzde 60 lık bir halk desteği alabilecek miydi? Hadi alırdı diyelim, bu gün için Fikri Sönmez’in halkın nezdindeki oy desteği ne kadardır. Yani halkın yüzde kaçı bu gün seçim olsa Fikri Sönmez gibi/benzeri  birine oy verir. Sonucu kestirmek hiç te zor değildir.

Onu sevenler mutlaka bu satırları okurken yüzlerini buruşturabilir. Ama kabul edilsin edilmesin, ben her zamanki halimle toplumun fotoğrafını çeker, ortaya koyarım. Bu fotoğrafta bulanık (çıkan) yerler varsa fotoğrafın özgünlüğünü koruyarak bir kopyasında rötüşlama yaparım. Fatsa da da, Fatsa dışındaki insanlar bilmelidir ki, o günlerden bu günlere düşünce düzleminde, ideolojik yelpazelerde çok ama çok şey değişti. 12 Eylül’ün Fatsası o günden bu güne en az 2-3 ayrı siyasal gömlek giydi. Bu gün ise Fatsa, Terzi Fikri ile hiç alakası olmayan ezici çoğunluğun yaşadığı bir kent haline gelmiştir.

Bu nedenlerden dolayı, Fikri Sönmez’in isminin Kenan Evren Caddesi’ne verilmesi bir çok açıdan mümkün değildir.

1. Toplumun farklı zamanlarında farklı nedenlerle ismi Cadde veya Sokaklara verilen kişilerin isimleri kaldırılıp başka bir isim verilmesi Toplumsal etik açıdan uygun değildir. Devletin bizzatihi kendisinin de, toplumun kendisinin de resmi işlemlerde tutarlı olması gerekir. Öyle ki dün idam edilen Merhum Başbakan Adnan Menderes’in itibarları iade edilmişmiştir, belki yarın bir gün Deniz Gezmiş’in de itibarı iade edilecektir. Bu örneklerde olduğu gibi, toplumun veya devletin itibarı pozitif yönde iade etmesi beklenir. Kenan Evren’in isminin Cadde ismi olarak kaldırılmasını bir kent bilimci olarak etik bulmuyorum.

2. Kenan Evren Caddesi’ne Fikri Sönmez isminin verilmesi siyasal aritmetik açısından imkansız bir olgudur. Zira halihazırdaki Fatsa Beleyide Meclisi Ak Parti çoğunluğundadır. Ak Parti çoğunluklu bir belediye meclisinden böyle bir kararı beklemek Ordu’nun derelerini yukarı akıtmak kadar anlamsızdır.

3. Kenan Evren ile Fikri Sönmezi sadece belediye meclisi değil bu günkü halka sorsanız, yani yerel referandum yapılsa, Fatsa halkı bütün darbeciiği ve asker kişiliğine rağmen yine on kere terddütsüz Kenan Evren isminin kalmasını tercih eder.

Fikri Sönmez’i Sevenlerin Yapması Gerekenler ve Aklın Gereği:

Fikri Sönmez’i sevenlerin yapacağı en ideal çözüm, yeni bir toplu konut alanı için Fatsa Belediyesi’ne müracaat etmeleridir. Yeni inşa edilecek toplu konut alanındaki en büyük caddeye belki de bulvara Fikri SÖNMEZ ismi verilmesi en doğal hakları olur. Hatta bu toplu konut alanı haline getirilen mahallede özel bir yerel yönetim modeli de uygulayabilirler. Tabi ki bu yerel yönetim “muhtarlık” düzeyinde bir yönetim olabilir. Muhtarlık çatısı altında sosyalist bir modele göre kent yapılanması ve toplumsal örgü kurabilirler. Alt yapısı ve üst yapısıyla muhtarlığın yani mahallenin her açıdan sosyalist komünal bir düzenini tasarlayabililer.

Şahsen ben böyle bir mahalle örgütlenmesini ve muhtarlık yapılanmasını özellikle görmek isterim. Bu mahallede yaşamak bile isterim. Ne de olsa hakların kardeşliği ne de olsa kardeşçe yaşam geçerli olacaktır.))

Nostalji veya yeni bir model adına ne derseniz deyin, güzelliklere her zaman beynimiz ve desteğimiz açıktır.

Not:

Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, https://www.bilgievreni.com, https://www.gazetecanik.com, https://www.kamudanhaber.com, https://www.siyasalforum.net, https://www.gercekgazete.web.tr, https://www.ahmetfidan.com ile, Gerçek Gazete, Balıkesir Demokrat, Gazete Canik vb. kağıt bası gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , , , , ,