Self Motivasyon

Bir çok NLP programlarımda, kişisel gelişim seminerlerimde, yaşam ve motivasyon, etkili iletişim vb. konferanslarımda ‘bu kadar enerjiyi nereden buluyorsunuz’ sorusuyla karşı karşıya kalıyorum. Keşke bunun tek bir cevabı olsaydı da bir cümlede söyleyip muhatabımı/muhataplarımı tatmin edebilseydim. Ama genelde ayrıntıyı açıklamaksızın şu cevabı veririm: “ben hidrojeni helyuma çeviririm”.

Self motivasyonun veya Hidrojeni Helyuma çevirmenin bir çok alt etkeni bulunmaktadır. Bu alt etkenleri ortaya koymadan önce, Self Motivasyon veya Hidrojeni Helyuma çevirme hakkında girizgah bilgisi aktarmak istiyorum.

Self Motivasyon:

Amaçlar ve hedeflerin varlığı ve bu hedeflere ulaşmadaki kuvvetli inanç,  bu amaçları gerçekleştirmek için sağlam bir özgüven ve bu özgüvenle dolu kendi kendine koşullandırılmış güdüler self motivasyonu oluşturur.

Kişilerin yapabileceklerinin limitini, eğitim ve yetenek seviyeleri, yapabildiklerinin limitini ise moral ve motivasyon seviyeleri belirler. Elimizden gelenin en iyisini yapabilmemiz, motive olmamıza bağlıdır. Bu motivasyonun kaynağı ya dış çevreden gelir ya da içsel kaynaklıdır. Dışsal motivasyon kaynakları başkalarna bağlı ve bitmeye yok olmaya mahkumdur. Ancak içsel motivasyon kaynakları güneş (ve enerjisi) gibi ölümsüzdür.

Hidrojeni Helyuma Çevirmek veya Güneş İnsan Olmak:

Bilindiği gibi, güneş, çekirdeğinde meydana gelen termonükleer tepkimeler sayesinde parlar. Güneş, büyük oranda hidrojenden oluşmaktadır. Çekirdeğindeki hidrojen atomları, basınç ve sıcaklığın etkisiyle tepkimeye girer. Dört hidrojen atomu çekirdeği birleştiğinde, bir helyum atomu çekirdeği ve bir miktar enerji ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu enerji, Güneş’in yaydığı ısı enerjisidir. Güneş, bu şekilde yaklaşık 4,5 milyar yıl daha parlayacak potansiyel enerjiye sahiptir.

4.5 milyar yıl deyince bir zaman aralığı ortaya konulması güneşin de ömrü var düşüncesini akla getirir. Pek tabi ki bu doğrudur ancak, sürenin uzunluğunu dikkate aldığımızda bitmesi tükenmesi olmayan sonsuz enerji kaynağı olarak algılarız.

Güneş insanlar da, tıpkı bu metabolizmik ve psikolojik yapıdadırlar. Kendilerini bildi bileli enerjiktirler, o anki, potansiyel ve gelecekteki enerjileri başkalarının pozitif enerjilerinden maadâ dır. Yani başkalarının enerjilerine gereksinim duymaksızın sürekli olarak aktiftirler ve artı değer üretirler.

Güneşin ila nihayet bir ömrünün olması veya güneş insanların bir ömrünün olması, onun kesintisiz ve düzenli enerjisinde bir kesinti oluşmasına hiç bir zaman bir neden değildir.

Self Motivasyon Nasıl Ortaya Çıkar, Güneş İnsan Nasıl Olunur, Güneş İnsan Doğuştan mı Vardır, Sonradan Kazanılabilir mi?

Pek tabi ki güneş insanlar bir nevi liderler gibidir. Lider olunmaz doğulur mantığından hareketle tam anlamıyla güneş insan olmak ancak doğuştan (genetik) metabolizmik ve hormonal yapıyla mümkündür. Ancak iki olgu arasında her şeyde olduğu gibi, ara türev mutlaka bulunmaktadır.

Yazımızın Konusu: Aslında Güneş İnsan değilsek, nasıl self motivasyon ya da kendi kendine motivasyon sağlayabiliriz? Bunları Murphy kanunları gibi Ahmet Fidan Başarısızlık Kanunları halinde varsayımları ortaya koyduktan sonra maddelerin ilacını veya cevaplarını teker teker açıklamak  istiyorum.

Devamını yarınki pazar yazımızda ayrıca ele alalım.

Esen kalınız.

Not:

Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, https://www.bilgievreni.com, https://www.gazetecanik.com, https://www.kamudanhaber.comhttps://www.siyasalforum.net, https://www.gunesgazetesi.net, https://www.gercekgazete.web.tr, https://www.ahmetfidan.com ile, Gerçek Gazete, Balıkesir Demokrat, Halkın Sesi, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , , , , , , , ,