Malta Gozo Devlet Bakanı’na Kent Akademisi Dergisi Yayın Kurulu adına, III. Demokrasi ve Sokak Ekonomisi Kongresi’ne ev sahiplikleri ve desteklerinden dolayı teşekkür plaketi veriyoruz.

 

Bilimsel bir dergiye (Kent Akademisi) Dr. Osman Sirkeci tarafından yazılan editör mektubu türünde Sokak Ekonomisi Bildirgesi ile başlayan Sokak Ekonomisi Hareketi, başta kendisi olmak üzere, Prof.Dr. Kamuran Elbeyoğlu, Prof.Dr. Frank Bezzina, Dr. Merve Yıldırım, Dr. Ahmet Fidan, Dr. Simon Grima, Dr Justyne Caruana, Doç.Dr. Huriye Toker ile dalga dalga Türk ve Dünya bilimsel camiasına yayılmaya devam ediyor. Sektör içinde ve bürokraside ise, Türkiye lokasyonunda, Mersin Mezitli ekibi, başta Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mezitli Kent Konseyi Başkanı, Sibel Gelbul, (Global Sokak Ekonomisi Platformu (GLOSEP) yönetim kurulu üyesi, Sibel Furtana, GLOSEP Basın Medya Koordinatörü Semir Bolat, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu başkanı Ali DALYAM ile devam ederken, Hindistan lokasyonunda ise, Anurag Shanker ve Arbind Singh ile uzak doğuya açılmıştır.

III. Demokrasi Kongresi Küresel Sokak Ekonomisi Konseptinde Sokakta Barış” temasıyla öngörülen Malta Valetta’da, Malta Üniversitesi Old Kampüs Konferans Salonunda gerçekleşen kongre, 2 gün akademik oturumlu, 5 gün saha uygulamaları ve incelemeleri ile toplamda, 7 gün sürdü. Kongre, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu farklı ülkelerden sivil toplum örgütü temsilcilerini bir araya getirdi.

İki gün boyunca yoğun bir program içinde gerçekleşen kongrenin açılış konuşmasını, Malta Gozo Devlet Bakanı, Dr Justyne Caruana yaptı. Ardından, 2 milyon üyesi bulunan, Hindistan Ulusal Sokak Satıcıları Birliği NASVI  Ulusal Koordinatörü, Arbind Singh de kongrede açılış konuşması yaptı. Kongrede Giresun Üniversitesi Rektörünü temsilen Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KARASAM) Müdürü Dr. Abbas Karaağaçlı konuşurken, Giresun İİBF Dekanı Prof.Dr. Betül Karagöz Yerdelen‘in mesajı da Dr. Sirkeci tarafından okundu.

Kongre’ye Online Bilgi İletişim ve Medya Hizmetleri yayın grubumuza bağlı Uluslararası Kent Akademisi Dergimiz kurumsal olarak katılırken, Kent Akademisi’ni temsilen de Genel Yayın Yönetmeni sıfatıyla katılım sağladım.

Global Sokak Ekonomisi Kongresi’nin akademik oturumlarının ardından, Türkiye Cumhuriyeti Malta Büyük Elçisi Başak Türkoğlu kongre Düzenleme heyetini büyük elçiliğimizde kabul eti. Büyük elçilikte yapılan görüşmelerde Malta’nın dış ticaretinde Almanya’dan sonra ikinci sırada yer alan Türkiye’nin ticari ilişkilerin sürdürülebilir olan ilişkilerine kültürel ve Akademik çalışmalarında katılmasıyla Giresun Üniversitesi ile başlayan Toros Üniversitesi, Aydın Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve Gümüşhane Üniversiteleri’nin de katılmasıyla güçlendirilmeye başlanmasının gelecekte de artırılmasının önemi anlatılmıştır. Gozo Bakanı Sayın Dr Justyne Caruana ile başlıyan ve onunda desteği ile Malta’da yapılmış olan bu konferans ile önümüzde ki yıllarda yapılacak olan çalışmalar kurulmuş olan bilim köprüsü ilerde de devam edecektir.

Resim: Hareketin Maratonunu başlatan Dr. Osman Sirkeci’ye Dr. Ahmet Fidan Uluslararası Kent Akademisi Dergisi Yayın Kurulu adına, maraton kupasını veriyor.

Önümüzdeki yıl 2019 Şubat ayında Mersin’de düzenlenecek konferansa: “Karadeniz temiz sokak ekonomisi Karadeniz ülkeleri, Akdeniz temiz sokak ekonomisi Akdeniz ülkeleri, Toplantıları hakkında bu işi başından beri destekleyen ve ilişkilerin bu düzeye gelmesine katkı sağlayan Dr. Justyne Caruana ile sayın büyükelçimiz Başak türkoğlu’nun katılımıyla daha da çok güçlendirilerek istenilen seviyeye gelmesi sağlanmış olacaktır.

Bu Kongre, ile önemli aşamaya gelen Akademik, Kültürel Ve ekonomik ilişkilerin her gün biraz daha genişlemesi için çok umut veren bir gelişme olacağı tahmin edilmektedir.

Sokak ekonomisi uygulama ve araştırmaları için pilot bölge seçilen Mezitli Belediyesi, sempozyumda Mezitli Belediyesi, Mezitli Kent Konseyi, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu, iş dünyasından, ÇEVDOSAN kurumsal üye olarak temsilcileriyle katılım sağladılar.
Kongreye, üniversite olarak, Giresun Üniversitesi, Malta Üniversitesi, Toros Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Aydın Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi paydaş olurken, Sektör içinden, Mezitli Belediyesi, Mezitli Kent Konseyi, (Çevre ve Doğa Dostu Sanayi ÇEVDOSAN, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu (AKROMFED), Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KARASAM), Karadeniz Doğa ve Çevre Derneği, (KADOÇED, Hindistan Ulusal Sokak Satıcıları Birliği NASVI, Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği (KAŞYAD) kurumsal bazlı paydaşlık yapmışlardır. Bu vesile ile kurumsal ve bireysel katılımlarıyla kongremize destek olan herkese çok çok teşekkür ediyorum.
Önümüzdeki yıl, Almanya ve Nepal devletlerinde de düzenlemeyi planladığımız kongreler ile Asya’dan Avrupa’ya, Pasifikten Afrika’ya kadar bütün dünyaya Mirkon Girişimcilik kavramını, Sokak Ekonomisi kavramını benimsetmeye gayret ediyoruz.
Sokak Ekonomisi, Mikron Girişimcilik, İngilizce karşılıklarıyla, Micron Entrepreneur, Vendors kavramları, Sokak Ekonomisi Bildirgesi (The Manifest of The Global Street Economy) ile zaten hareketin temel çatısını oluşturmaktadır. Bu kapsamda, hareket hızlı bir şekilde platforma dönüşerek GLOBAL SOKAK EKONOMİSİ PLATFORMU veya ingilizce adıyla GLOBAL STREET ECONOMY PLATFORM açılımıyla, www.glosep.org url adresinden tamamıyla uluslararası tabanlı olarak web sayfasını oluşturdu ve etkinliklerini bu temelde duyurmaya başladı. Online Bilgi İletişim ve Medya Hizmetleri olarak biz de bu platformun bilişim ve medya koordinatörlüğünü üstlendik. Şu anda da hangi ülkede kurulacağını mahfuz tutmak kaydıyla, United Street Workers Union USWU‘nun kurulması sürecini yürütüyoruz.
Bendeniz bu kongrenin II. oturumunda, “Kentlileşme Sürecinde Mikro Girişimci Düzenlemelerinin Kent Estetiği ve Sokak Barışı Açısından, Kent Kültürüne Etkileri” konusunu ele aldım.Bir sonraki yazımızda, “Mikron Girişimcilik“, “Sokak Ekonomisi”, “Vendors” “Micron Entrepreneur” kavramlarını ansiklopedik madde bazında tanımlamasını yapmayı planlıyorum. Ardından, Sokak Ekonomisinin Kentsel Barış ve Kent estetiğine olan son derece önemli katkılarını sokaktaki barış ve esenlik açısından önemini sizlerle paylaşacağım.Esenlik dileklerimle.
Kongrenin akademik oturumları ve alan incelemeleri ve gezilerinden birkaç görünüm:

Etiketler: , , , , , , ,