Üzüm Ve Hayat

Hep çoktandır sana yazmak istemiştim üzüm.

Bir dost seni hiç sevmediğini söyledi. Hatta ifrit olduğunu söyledi. Üzüldüm doğrusu.

Sen ki tanrıçaların gözdesi ve gururu, büyük bir coğrafyanın geçimi, işçilerin katığı, çorbaların aşı olmuşsun.

Hayat ve Sen oysa ki ne çok yakınsınız birbirinize.

Nasıl ki lahza lahza, kat kat perde perde hayatın kendisi, sen de ondan bir parça ve bir o kadar da onla sarmaş dolaş.

Bakmak, görmek ve yaşamak isteyenler için oluk oluk akar hayatın pınarı. Kim neyi diler veya isterse o oluğa uzanır tası.

* * * * *

Üzüm nev-i şahsına mahsus bir meyve. altı-yedi  türden veya türevden içiminin olduğu nadir ürün.

Tazesini sıkarsınız üzüm suyu olarak, bütün olarak pişirirseniz, kompostu olarak, bu suyu kaynatırsınız, pekmez olarak, bu suyu kaynatmadan, posasıyla sıkarsanız şıra olarak, posasıyla sıkıp bekleterek sirke olarak posasıyla sıkıp bekletip fermante ederek, şarap olarak, kurusunu suyla pişirirseniz. hoşaf suyu olarak  kullanırsınız.

Kurutması, hoşafı, reçeli vb. ilave yan ürünleri cabası.

* * * * *

İşte üzüm de hayat gibi. Kim neyinden faydalanmak isterse onu alır. Herkes aradığını bulur.

üzüm suyundan kompostusuna, pekmezinden şırasına, sirkesinden şarabına herkes ayrı lezzet alır. Kimi sohbetlerini demlendirir önündeki kadehi izlerken, kimi susuzluğunu giderir, kimi hastalığını iyileştirir, kimi yemeğini lezzetlendirir.

Hayat bir gerçek, üzüm ona sarmaş dolaş sarılmış bir kültürdür. Allah’ın kutsamış olduğu incir ve zeytin kadar olmasa bile bunlara yakın derinliği var hayatımızda.

Üzüm üzüm bakma zeytin gözlüm, üzüm üzüm üzülürüm şen sözlüm.

Vur kadehi masaya ay yüzlüm, olmayan olamayan dostlar adına… (şirince’den)

Sevgili üzüm, seni seviyor ve önemsiyorum. Dostum seni sevmese de ben sana sadık kalacağım. Tıpkı senin asmana veya dalına yapışıp sadık kaldığın gibi.

Öğrencilik dönemlerimde, bir kilo çekirdeksiz beyaz üzüm alıp, bir çarşı ekmeği alıp, ortasından önce kırıp sonra o baldan tatlı üzümle o taze ekmeği yediğim günleri, o mekanları, o arkadaşları, havayı asla ve asla unutmayacağım. Seni sevgi saygı ve vefa ile anıyorum üzüm.

Pazarınız keyifli olsun.

Not:

Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, https://www.bilgievreni.com, https://www.gazetecanik.com, https://www.kamudanhaber.comhttps://www.siyasalforum.nethttps://www.gercekgazete.web.tr, https://www.ahmetfidan.com ile, Gerçek Gazete, Balıkesir Demokrat,  ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , , , , , , , ,