Fatsa’ya fakülte kurulmalıdır. O.K. Yüksek okul kabul etmezük. O.K. Üniversite kurulursa yan cebimize koyun. O.K. Bunlar her birimizin gönlümüzden geçen hoş sedalardır.

Bütün kamusal talepler tekrarlana tekrarlana bir gün gelir bu tekrar damlaları, merkezi veya yerel otoritenin karar mercilerini zorlar, bütçe testisini taşırarak icraata dönüştürülür. Bu hizmetlerin akıbeti de yine gelen talep damlalarının yoğunluğu ve şiddetine bağlıdır.

Fatsamıza en azından bir fakülte mutlaka kurulmadır. Bütün Türkiye genelinde Fatsa ölçeğinde bütün ilçeler fakülte talep etse, kaç adet fakülte talebiyle karşılaşılır bilmem? Fatsa dan küçük ilçelere fakülte kurulursa Fatsanın bu istihkaktan yararlanması mecburiyet değil bir mahkumiyettir.

Ancak her adımda bir üniversite, fakülte, yüksek okul karşımıza çıkması ayağa düşmüş yüksek öğretimi daha da ayağa düşürmez mi? Ben bazen yeni üniversite mezunlarının genel bilgi seviyesini ölçüyorum da bizim lise düzeyinde öğrendiğim bilgilerle bile mücehhez değiller. Bu da konunun dramatik boyutu. Aslında ilçelere fakültelerin kurulması etiketin değişmesinden başka fazla da bir değişiklik ortaya koymamaktadır.

Düşünsenize, 20 sene önce Mandıradaki ziraat meslek lisesinin kalitesini. Şimdi o zamanın şartlarında orası fakülte denginde bir eğitim kurumuydu. Mezun olan çocuklar da her biri önemli görevler alabiliyordu.

Aslında yüksek düzeyli eğitim kurumları, kurumun etiket çıtası yükseldikçe imkanları, eğitim kalitesi, öğrencilerin mezuniyetten sonraki iş başarısı da yükselse hiç bir sonun kalmayacaktır.

Üniversite, Fakülte veya Yüksekokul sayısı ile, iş imkanları ve öğrenci başarı da yükselse, üniversitelerin sayısının yanında üniversitelerden mezun olan  Enverusta’ların sayısı da artsa her yerde başarılı müteşebbis ve girişimciler üretim yapsa ve Fatsamızla birlikte bölgemiz de kalkınsa Türkiyenin dinamiğini oluştursa o zaman eğitimde kaliteden eğitim kurumlarının reel anlamda etiketinin yükselmesinden bahsedebiliriz.

Son olarak, Fatsa’mıza Enverustaların da artacağı kalitede ve standartta bir yüksek öğretim kurumu talebimizi dile getirmeliyiz.

Hinterlandıyla bölgesini harekete geçirecek  yerel sanayi alternatiflerini güçlendirecek üniversite bitirmeyi devlet kapısında iş bulmak için bir araç olarak değil tercih edeceği mesleğini profesyonelleştirmek için bir araç olarak gören “üniversiteli enverustalar” istiyoruz.

Etiketler: , , ,