Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

 

Nisan 25th, 2019 | in Kategorilenmemiş | Yorum Yapin

Resim: Ahmet Fidan Usulü PİPEK Yapımı Tarifi. PİPEK: Pirinç Pilavından Ekmek veya genel adıyla, Pirinç – Bulgur Pilavından Peynirli Ekmek Tarifi

Pilavı biraz çok yaptıysanız ve üzerinden 3 gün geçti ve artık onu yemeyi canınız istemiyorsa sakın dökmeyin, DÖNÜŞTÜRÜN: Ben 3. gününü geride bırakmış pirinç pilavını tencerede düzleştirdim, sıkıştırdım ve ekmek yaptım. Adına da PİPEK dedim.
Şimdi kahvaltı için hazırlayacağınız bu ekmeğin tarifini açıklayayım:
Bir tencere pilav, 2 gün tazeliğini korur, 3. günden itibaren lezzeti yarıya iner. 5. günden itibaren buzdolabında bile olsa gıda lezzetini neredeyse tamamen kaybeder. Pilavın pirinç veya bulgur olması veya makarna olması çok fark etmez. Artan pilava göre (30 cm çapında orta büyüklükte bir tencere pilavın yarısı artmışsa yine orta büyüklükte bir tava için iki ekmek çıkar. Pilavın dibinde az kaldıysa ancak bir ekmek yapılabilir.
Ben yaptım oldu. Adına da PİPEK koydum. Pirinç Pilavı Ekmeği veya genel adıyla Pilavlı, Peynirli, Ekmek PİPEK.

(daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , ,

yemek-kulturu-ve-toren-rituelleri

Tabulaşan Yenek ve Tören Ritüellerimiz

Türklerin yemek kültürü üzerine biraz duygusal biraz nesnel/objektif sorgulamalar yapmak istiyordum. Gözlemci algılarıma takılan bir kaç yaşam kesiti darbe ile ilgili gündemin sıkışıklığına rağmen bu konuyu öne almama neden oldu.

Duygusal/ Subjektif (Olumlu) Yaklaşımlar:

Daha önceki yazılarımda, Türkler’in başlı başına bir yemek kültürü olduğunu, yemek kültürü de dolaylı olarak mutfak kültürünü gerektirmekteydi. Bir ülkenin medeniyet derinlikleri arasına, o ülkenin yeme-içme alışkanlıkları da girmektedir. Bin yılları bulan yeme-içmeyle ilgili kültürel derinliğin uzantısı olarak yemek masası veya sofrasında geçirilen saatleri yadsımak bir bakışla da tukaka etmek fazlasıyla incitici olacağını düşünüyorum. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,

 

 

 

 

Çiğdem der ki, ben elâyım/âlâyım, bendan âlâ çiçek var mı?

Çiğdem Çiçeği derler onun adına,

Kaneviçe dokur iğne yapraklarıyla,

Karın beyaz tenine bezediği morötesi tonlarıyla

Çiçeklerindeki oku nevbahara saplaya saplaya

Kışı yaza taşımanın yazı kışa taşımanın çilesin çeker gergef olur sarp yamaçlarda… (A. Fidan)

* * * * *

Zorlu kış mevsimi henüz pılını pırtısını toplamadan çiğdem filizlenmeye başlar topraktan. Gün yüzüne çıkmak için karın tamamen kalkmasını bile beklemez. Kardelene nazire yaparcasına beyaz karlar (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,

Bir çoğunuz yakinen görmüş veya tanışmışsınızdır böylesi kişilikleri.

Bu tür kişiler her gittiği yerde sorun olmakta ısrar ederler. Hani her gördükleri veya duydukları şeyde inanılmaz bir hassasiyetle nerede sorun varsa bulur bu sorunu şu şekilde şu yöntemle şu zamanda şu kişilerle çözebilirsiniz diye de söylemezler.

Bu tür kişiler genellikle hep şikayet etmek sorun bulmak, stres yapmak ve sağa sola egoist duygularının hedonik bir şekilde tatmini için emirler yağdırırlar. En garibi belki de en gülüncü de çevrelerinde bu tür kişiliklere bakan alaycı ve aşağılayıcı bakışların farkında bile olmamalarıdır. Bu kişiler çevrelerine aldırmaksızın ve çoğu zaman BAS (kalın bağırtkan) sesleriyle ortalıkta çirkin (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , ,

Türklerin Yemek Kültürü Üzerine Bir Sorgulama

Türklerin yemek kültürü üzerine biraz duygusal biraz nesnel/objektif sorgulamalar yapmak istiyordum. Gözlemci algılarıma takılan bir kaç yaşam kesiti darbe ile ilgili gündemin sıkışıklığına rağmen bu konuyu öne almama neden oldu.

Duygusal/ Subjektif (Olumlu) Yaklaşımlar:

Daha önceki yazılarımda, Türkler’in başlı başına bir yemek kültürü olduğunu, yemek kültürü de dolaylı olarak mutfak kültürünü gerektirmekteydi. Bir ülkenin medeniyet derinlikleri arasına, o ülkenin yeme-içme alışkanlıkları da girmektedir. Bin yılları bulan yeme-içmeyle ilgili kültürel derinliğin uzantısı olarak yemek masası veya sofrasında geçirilen saatleri yadsımak bir bakışla da tukaka etmek fazlasıyla incitici olacağını düşünüyorum. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , ,

Temmuz 6th, 2008 | in Beslenme & Gıda, Yaşam | 31 tane yorum

cig-kofte-yogurma-ahmet-fidanEn İyi çiğ köfte nasıl yoğrulur? malzeme nasıl seçilmeli? Yanında ne içilmeli? Çigköftenin hamur gibi cıvık ya da tersine sert olması nasıl engellenir? işin ustasından incelikler:

İlk önce, mutlaka kısa kollu elbise giyin. Açık renkli elbise giyiyorsanız, önlük kullanın. Çok terleyen biriyseniz, bandana takın, kurlanmak için asistanınız olsun. Genişçe bir kapta yoğurmayı tercih edin.

8 Kişilik (Ortalama İki aileye göre)))

Genel olarak uygulanan ölçüyü şu şekilde verebilirim. 8 kişilik çiğköfteye 4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş veya çekilmiş yağsız kırmızı et, 6 yemek kaşığı kuru isot (pul biber), 1 dolu tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, yeşil soğan yoksa, orta büyüklükte 3 adet çok çok ince kıyılmış kuru soğan, (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , ,