Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

 

Resim: 2019 Yerel Seçimleri ve Türkiye’yi Çevreleyen Dört Denizin Öyküsü

31 Mart Yerel Seçimlerde dört deniz yarıştı.

Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz. Akdeniz Ege Denizi ile birlikte, doğusundan batısına kadar, sosyal demokrasi ve yaşam tarzlarının korunması yönünde mücadele verdi, toplumu ötekileştiren dile, el ele, kol kola karşılık verdi.

Bu seçimde Marmara, her iki cephenin ciddi mücadelesine tanıklık etti. Bu savaşı, adeta, Türkiyenin koynunda bir deniz olarak, içinde hissetti ve yer yer yarışmalar kıyasıya bıçak sırtı devam etti. Ama Karadeniz bölgesi, içinde bulunduğu milliyetçi muhafazakar damarın etkisiyle BEKA söylemlerinin rüzgarıyla statükoyu (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , ,

Haziran 30th, 2018 | in Siyaset/Politika, Toplum | 1 yorum

24 Haziran Seçimlerinde Muhalefete Halkın Mesajları

Dün, halkın iktidar partilerine olan mesajlarına değinmiştik dilimiz döndüğünce. Bu güne kadar, dünkü yazdığımız mesajlara ilişkin tepkilerin kahir ekseriyeti olumluydu. Bunu, yazı tarzımın ve bakış tarzımın halkın aynası olma veya şahsımın objektif olma gayretleri ile açıklayabilirim.

CHP’li Seçmenin Partisine Mesajları:

  1. Ey Partim, ben sana ne diyeyim. Ömrümü çürüttün. Heveslerime kireç bağlattın. Ne bahtsızım ki böyle bir partim var. Başkaları kabul etsin etmesin Türkiye’nin en demokratik partisini destekliyorum ama o da yarım yüzyılı aşkındır iktidar yüzü göremiyor. Bence kendinize bir bakın. Hatta teşkilat olarak hepimiz kendimizi iyiden iyiye sorgulayalım. Sen de bunları gör ve o şu an üzerinde oturduğun yumuşak muhtemelen sunni deri olan koltuktan kalk ve bizlerin arasına katıl ve o koltuğu kendi ellerinle, ONURUNLA sevgili yeni reisimiz İnce’ye teslim et ki, biz de bu olgun davranışından dolayı seni sevmeye  (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , ,

Haziran 28th, 2018 | in Siyaset/Politika, Toplum | Yorum Yapin

24 Haziran Seçimlerinde Halkın Partilere Mesajları

Üç gün önce, seçimin genel sonuçlarıyla ilgili sinestezik yöntemli asonans ve aliterasyon söz dizimi tekniğiyle kaleme alınan, yaklaşık 25 yıllık tecrübelerime ve siyasal gözlemlerime dayanan ve toplumbilimsel uzanımları olan, yordamlama niteliğindeki değerlendirmeler yapmıştım. Bu değerlendirmelerimde, kayda değer bütün siyasal partilerle birlikte, başkan adaylarını da bileşik olarak irdelemiştim.

Şimdi, büyükten küçüğe, halkın siyasal partilere verdiği mesajları sıralamak istiyorum:

AK Partiye Halkın Mesajı:

A- AK Partili Olan Halkın Mesajı: AK Partili halk kendi partisine zaten sandıktan çıkan sonuçlarla açık seçik mesajını vermiş olsa da ayrıca şunları da demek istemektedir.

(daha&helliip;)

Etiketler: , , , , ,

 

2017 Referandumunun İktidara, Muhalefete ve Yabancı Ülekelere Mesajı

Yazımızın başlığını koyduk koymasına ama, bu başlık doğrusu kesmedi beni. Şu
başlığı da kullanmak istedim. “İktidarın ve Muhalefetin Yüzde Elliyle İmtihanı” başlığını da kullanmak istiyorum. Bir başlık daha kullanmak istiyorum bu yazıma o da: “Kes Sesini Avrupa, Kendine Gel İktidar, Ders Çalış muhalefet”. Evet bu başlıkların her birisinin de yazımın başlığı olmasını isterim. Şimdi gelelim referandumun sonuçlarına. Pek tabi ki, referandumun sonuçlarını kategorik açıdan ele almak zorundayım.

 

1-REFERANDUMUN YURT İÇİNDEKİ SONUÇLARI:

1.1- Referandum Sonucunun (Halkın) İktidar Partisine Yönelik Uyarıları:

1.1.1- Ey iktidar, sen bu seçimi hukuken ve teknik olarak kazanmış olabilirsin. Ama ama sana vermiş olduğum vize, sistemi değiştirmene izin vermektedir. Ancak (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,

Ekim 31st, 2015 | in Siyaset/Politika | Yorum Yapin

Demokrasi Revizyonu Üzerine

Demos – Kratos sözcüklerinin birleşimi olan ‘demokrasi’ kavramına, halkın halk tarafından halk için yönetimi anlamı yüklenmiştir. Bu kavramın teknik uygulama yöntemi ise, seçim sistemleri ve seçimlerdir.

Halkın halk tarafından halk için doğru bir iktidar ile OPTİMUM yönetimin sağlanabilmesi için şu sorunların öncelikli olarak çözümlenmesi gereklidir.

 

  1. Yönetimde istikrar ve temsilde adaletin birlikte tecelli edeceği en uygun baraj oranının belirlenmesi. (Bu oran kanımca en fazla % 5 tir)
  2. İlk elde büyük (mecliste gurubu bulunan) partilerin ön seçim yapmaları zorunlu hale getirilmelidir. Bu ilerleyen zamanlarda % 5’in üzerinde oy alan partilere de teşmil edilebilir.
  3. Sivil toplum kuruluşları demokrasinin uygunmasında aday ve aday adayı belirleme süreçlerinde mevzuat tabanlı olarak aktif rol almalıdır. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , ,

2014-yerel-secim-sonuclari-ahmet-fidanYarım yüzyıl derken, aslında 1950 seçimlerinden  bu yana yaklaşık 65 yıllık bir dönemi kasdediyoruz. Kronolojiyi başlattığımız süreç, aslında adamakıllı seçim dediğimiz bir tarihtir. Yani ilk defa ‘gizli oy, açık sayım‘ ile yapılan seçimgerçekleşmişti. 1950 seçimlerinden önceki seçimlere SEÇİM diyebilmek mümkün olmasa da çok partili hayata geçiş adına bir ısınma hareketi olarak değerlendirebiliriz. Oylamanın açık, sayımın gizli yapıldığı bir seçimi duyduğunuzda yüzlerinizdeki tebessümü hissediyorum.

Yarım yüzyıllık süreci dönüm noktalarıyla ya da fay hatlarıyla ortaya koyacak olursak, 1050 iktidar değişimi, 1960 darbesi, 1971 muhtırası, 1980 darbesi ardından on yıllık darbe periyodu bozuluyor ve bu periyot kısmen 1997 postmodern darbesiyle nüksediyor, yaklaşık yine on yıllık bir periyotla 2007 yıllarında Ergenekon süreciyle kendini gösteriyor. 2007 den 2013’e Gezi Protestosu süreci ve hemen ardından 17 Aralık Sivil Darbesi ve (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , ,

Haziran 9th, 2011 | in Siyaset/Politika, Toplum, Yaşam | 2 tane yorum

Son yirmi yıla yakındır seçimlere karşı ve siyasal gelişmelere karşı hiç bu kadar depolitize olmamıştım. Tabi bunun kişisel ve genel anlamda bir çok nedeni var.

Haftasonu sandık başına gideceğiz. Yaklaşık üç dört aya yakındır yürütülmeye başlanan siyasal çalışmalar tamamlanacak. Başta hükumet olmak üzere bütün partiler karnelerini alacaktır.

Bu vesile ile sonuçlar hakkında bir kaç irdeleme yapmak istiyorum.

Aslında lafı çok uzatmaya da gerek yok, çünkü bu seçimde, geçen seçimlere göre büyük değişiklikler olmayacaktır. Son üç dört aydır müteaddid defalar dile getirdiğim gibi, 2007 seçimlerinde siyasal partilerimizin almış oldukları oylar bu seçimde de aşağı yukarı (+/-) korunacaktır. Parlamentoda (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , ,

Nisan 7th, 2011 | in Siyaset/Politika, Toplum | Yorum Yapin

Kosla Sıvı Dökülesi Siyasetin Rakip Tanımındaki Anlam Kayması Üzerine Bir Serzeniş

Osmanlı döneminde iktidarı koruyabilmek için önce düşmanlarla savaşırlar daha sonra da kardeşlerini yerlerdi. Günümüz siyaset anlayışında ise tam tersi. Önce aday adayı olabilmek için düne kadar aynı partide can ciğer dost oldukları dava arkadaşlarını yemeleri gerekmekte. Aday adayları pek doğal olarak bulundukları parti içinde ne kadar aday adayı varsa onların her biriyle rekabet etmek durumunda. Tabi konu siyaset olunca,  aday adaylığı döneminde ön seçim veya adına temayül yoklaması vb. isimler verilen süreçte kıyasıya rekabet,  kıyasıya mücadele ve çoğu zaman son derece çirkef kapışmalar kendini göstermekte. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , ,

Ağustos 21st, 2010 | in Hukuk, Siyaset/Politika, Toplum | 4 tane yorum

Referandum

Siyasal anketlerin (yapanlar açısından) bir çok amacı vardır ancak, temelde iki amacı bulunmaktadır.

Bunlardan birincisi, teşvik ve eğilim oluşturma amacı. Bu türün altında kreatif bir psikoloji vardır. Yani, varolmayan bir eğilimi veya davranışı, sürünün (sözde veya özde) gidişatını göstererek sürü dışındakileri sürü içine çekme düşüncesi.

İkincisi, varolan durumu tam olarak ortaya koymak ve bu durumlar karşısında konum almak, strateji belirlemek, FÜTZ analizi yapmaktır. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , ,

Mart 29th, 2010 | in Siyaset/Politika, Toplum | 3 tane yorum

Seçim Barajları ve Muhalefet

Seçim barajları konusu gündeme gelir gelmez yüzümü bir tebessüm alır, seçim barajları tartışması yapılırken ise, elimde olmaksızın kahkaha ile gülmeye başlarım.

1983 yılından beri ateşli tartışmalar yapılıp ta bir türlü vazgeçilmeyen, ayrılınamayan bu konu tartışılmaktan en çok zevk alınan bir siyasal tartışma bahsidir. Muhalefet her ortamda ve her zaman seçim barajlarının kaldırılmasını veya en azından yüzde beşlere indirilmesini ister, talep eder. Ne var ki, bu muhalif partimiz ne zamanki tek başına veya koalisyon halinde iktidara geldiğinde bu söylediklerini unutup barajları kalkan olarak kullanmayı zevk edinmekte. İktidarın en ideal destekçisi olan seçim (daha&helliip;)

Etiketler: , , , ,