Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

 

Habercilikte Yeni Dönem: Likit Haber!

Hukuksal değişikliklerde, bütün mevzuat (tüze) lerin bir metni vardır, bir de ilk çıktıkları ya da kabul edildikleri zamanki süreçte gerekçeleri vardır. Özellikle yasaların / kanunların çıktığı zamanki gerekçeleri son derece  önemlidir. Yasaların ruhu ancak bu gerekçeler okunarak anlaşılabilir. Aynı şekilde, üst mahkemeler belli bir konuda nihai kararı verirler, akabinde bu kararın gerekçelerini de yayınlamak zorundadır.

Tıpkı hukuksal süreçte olduğu gibi habercilikte de haberin oluşumu, gerek internet ortamlarında, gerekse haber toplantılarında izlenebilmektedir. Böylece haberin oluşum süreci, haberin oluşmasındaki faktörler, ağırlık merkezleri, etki alanları, haber aktörlerinin etkilenimleri, eş zamanlı koordinasyonları ekrandan görülebilmektedir. Bunu ben “likit haber” olarak adlandırmak istiyorum.

Bu uygulamayı CNN Türk’te M. Ali BİRAND ve ekibi son derece başarılı bir şekilde yürütmektedir. Bu bir yeniliktir ve bu model bütün televizyon kanallarına ve de internet haber portallerine model olacaktır. Gerçi dünyada bazı (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , ,

Yazılı basından çok daha hızlı ve son dakika haberleriyle birçok televizyon kanalına fark atan haber sitelerinin ‘gazeteci’ statüsüne alınması için ilk adım atıldı. Hazırlanan yasa teklifi Meclis’e sunuldu!

Teklif kabul edilirse sanal ortamda gazetecilik yapanlar da Basın Kanunu kapsamına (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , ,