Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

 

Kentsel Yaşam üzerinde Suyun Psikolojik, Sosyolojik ve Estetik Etkileri

Kentsel Yaşam üzerinde Suyun Psikolojik, Sosyolojik ve Estetik Etkileri

 

1. Suyun / Sahilin Çok Kültürlülük ve Coğulcu / Kozmopolit Yaşam Üzerindeki Çizgisellik ve Sınır Etkisi

Üst başlıkta da dile getirdiğimiz gibi, sahil bandı, özellikle denize kıyı kentlerde denizaşırı toplumların uğrak ve geçiş yeri olduklarından en başta kullanılan dil açısından üretim ve tüketim ilişkileri bakımından, sosyal yaşam ve davranış kalıpları açısından, dünyalık işlerin yürütümü noktasında evrensel hukuk ve ulusal hukuk örgülenmeleri  açısından çoğulculuğun koordinasyonu zorunluluğunu görmekteyiz. Gerek günümüz liman kentlerinde gerekse antik liman kentlerinde diğer kentlere göre kentin özgürleştirici iklimi, kentin kozmopolit kapısı derinlik veya dozaj olarak çok daha ileri boyuttadır. Kentlerin özgürleştirici iklimi, liman kentlerinden hinterlanda doğru geriledikçe tedrici olarak azalmaktadır. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Trafik Cezalarında Yeni Dönem: Estetik Telafi

Yaralanmalı trafik kazalarında, suçlu tarafa kazaya maruz kalan mağdurların ÖZELLİKLE ESTETİK TEDAVİLERİnin yüklenmesi yöntemi/düzenlemesi geç kalınmış olsa da çok önemli bir uygulama olacaktır. Çünkü sosyal güvenlik sistemleri hastane masrafları veya tedavilerini sadece zorunlu iyileştirilmeler için kapsama almaktadır. Oysa ki, herhangi bir mağdur, sorumsuz veya kusurlu bir sürücü nedeniyle bir ömür boyu estetik bozukluklara maruz kalabilmektedir.

Estetik bozukluğun kişisel anlamda manevi yıkımının telafi edilmesi şimdiye kadar pek düşünülmemekteydi. Bu yeni uygulama ile mağdurlar en azından teknolojik imkanlar (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nisan 30th, 2011 | in Din & İlahiyat, Kültür ve Sanat | Yorum Yapin

ALLAH ismi ile MUHAMMED İsminin Yan Yana Yazılması Üzerine Bir İrdeleme:

"Hristiyanların Hz. İsayı övdükleri gibi beni övmeyin…" (Hadis-i Şerif)

Yüzyıllardır camilerimizde hüsn-ü hat ve tezhip süslemeleri bulunmakta. Cami içlerinde kürsü, minber, mihrap çeyrek/yarım kubbe gibi yerlerde sağlı sollu veya ikili olan her iç mekanda ALLAH ismi ile MUHAMMED ismi yan yana getirilmektedir veya yazılmaktadır. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kent Kimliği Oluşturmanın Zorluğu

Kent Kültürü Oluşturma Stratejileri

 

Her olay veya olgunun ekonomik bir açıklaması olduğu gibi, bazıları da her olay veya olguyu salt ve saf olarak ekonomik açıdan görür veya düşünür. Bu durum genellikle kişilerin mesleklerine, karakterlerine ve cinsiyetine göre değişmektedir. Ancak ekonomik  olarak bayındır veya kalkınmış nice kentler vardır ki, ruhsuz, zevksiz ve de soğuk görünümlüdürler. Tıpkı varlık içinde yüzüp te, gerek kılık kıyafet olarak, gerekse davranış veya yüz ifadesi olarak bir ruh ve kimlik ortaya koyamayan bireyler gibi. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , ,

Çağımızın en belirgin özelliklerinden biri olan kentleşme olanca hızıyla devam ederken bu hızın ivmesine paralel olarak malesef betonlaşma süreci de beraberinde gelmektedir. Kentleşmenin onca yoğun, rutin ve homojen yapısına rağmen hala kent yöneticileri yapılaşma eğilimleri ve imar politikaları açısından gafletten uyanamamaktalar. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , ,

“Mahkemenin Soğuk Yüzü, Yüzünüzden Irak Olsun”

Türk Mahkeme salonları Kadim Devlet geleneğinin uzantısı olarak yapılanmıştır. Aslında Türk İslam kültüründe KADI kavramı ve KADI lığın önemi vurgulanmış olsa da kadılık hiyerarşi olarak devletin (kamunun) temsilcisi ve iddia makamı olmasından bahisle SAVCI lığın bünyesine yerleştirilmiştir. Oysa ki terminolojik olarak SAVCI lık ile KADILIK (hakimlik) birbiriyle hiyerarşik yönü çok hassas olan bir durumdur. Çünkü KARAR veren merci olması bunu gerektirmeliydi. SAVCI lık makamı bir taraftı ve devletin tarafı olmasından dolayı SAVCI (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , ,

Verici deyince akla ilk ne gelir? Elbette ki TV Radyo vericileri veya GSM baz istasyonları.

Hangi kente bakarsak bakalım (daha&helliip;)

Etiketler: , , ,

Mazoşist duygularımızla her zaman bina okumaya devam ederiz. “Bizim oğlan bina okur, döner döner bidaha okur”” mantığıyla her zaman aynı hikayeleri, anı romanları, aynı fıkraları anlatır konuşur tartışır dururuz. Tartışma veya konuşma bittikten sonra da herkes kendi yolunda yine bildiğini okur. (daha&helliip;)

Etiketler: , , ,

Manzara seyretmek, ister yazın ister kışın isterse her iki baharda ayrı bir güzelliktir. Her dört mevsimin insan ömrü gibi bir yılda apayrı güzellikleri getirdikleri ve götürdükleri olur insandan. Gerek yaz baharı, gerek kışbaharı olsun ara dönemler olduklarından tutkuları ve heveslileri çoktur. Mevsimin ara türlerini tercih edenler çok iken kent makroformunun ara türlerini tercih edenler çok mudur acaba. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , ,