Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi
Bilgi paylaşıldıkça anlam kazanır

 

Aralık 24th, 2011 | in Hukuk, Siyaset/Politika, Tarih, Toplum | 1 yorum

Anayasaların Yapım Süreçlerinin Özgünlük Anlamda Niteliği Üzerine Bir Değerlendirme

2012 Anayasası YAZMA mı YAPMA mı Olacak?

Dünyanın ilk anayasası M.S. 622 tarihinde hicretin II. yarısında yapılan ve yaygın kabule göre 47 maddede hülasa edilen "Medine Vesikası"dır. Bu Anayasa, 1215 tarihli Magna Carta Libertatum dan 593 yıl önce, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nden 1326 yıl öncekabul edilmiştir.

Medine Vesikası kabul edildiğinde Kur'an'ın indirilmes süreci bitmemişti. Bu yönüyle vesikanın salt "İslamlık" ile ilgi bir kavram olmadığını da belirtmek gerek. Süreç o dönemde Müslümanları, Yahudileri, Evslileri ve Hazreçlileri kapsamaktadır. Bu haliyle söz konusu metin bir (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Taslağı hükümetin bakış açısıyla önemli ölçüde hazırlanmış olan, ama temel bazı noktalarda çok büyük uzlaşmalar gerektiren, siyasat ve sosyal anlamda mutabakat bağlamında çok daha fazla irdelenmesi gereken 2012 Anayasasının tüm hazırlıkları 12 Eylüle kadar yapılıp 12 Eylül tarihinde ya TBMM Genel Kurulu'nda ya da Resmi Gazetede yayınlanmalıdır.

Bu Anayasanın ilk sivil anayasa olacağından dolayı, 12 Eylül Askeri Müdahalesine gönderme yapılacak manidar bir tarihte kabul edilmeye çalışılmalıdır.

12 Eylülle ilgili olarak daha önce değinilerde bulunmuştum. "12 Eylül Çocuğu" başlıklı www.ahmetfidan.com/12eylul-cocugu/26672] linli yazı(lar)ımda (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , ,

Siyasal analizlerde veya siyasal tartışmalarda genellikle iktidar sorumluluğundan bahsedilmektedir. Hatta bu konuda 82 Anayasa’sı öncesinde yürürlükte olan 61 Anayasasının ilgili maddesinde siyasal partiler için “İSTER İKTİDARDA OLSUN İSTER MUHALEFETTE OLSUN” siyasal partiler demokratik hayatın vazgeçilmez ögeleridir şeklinde belirtilmektedir. Ancak siyasal partilerin bu önemi doğal olarak 1982 Anayasasında “İKRİDARDA OLSUN MUHALEFETTE OLSUN” ibaresi çıkarılmıştır.

Bu ibarenin çıkarılması dolaylı olarak siyasal partilerin muhalefetteyken (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , ,

Mart 10th, 2011 | in Hukuk, Siyaset/Politika, Toplum | Yorum Yapin

2012 Anayasası

TRT Haber’in Ekonomi Kulisi programında konuşan Babacan, yeni anayasanın ayrıntılara girmeyecek bir anayasa olacağını söyledi. Bu zaten öteden beri hükumetin bakış açısıydı. Bu konuda 2010 yılı Anayasa revizyonu önesi süreçte 2008-2009 yılndan bu yana bir anayasa taslağı hazırlanmıştı. Bu taslak ta önemli ölçüde ayrıntılardan arındırılmış bir anayasa idi. Bu bizce son derece isabetli bir yaklaşımdır. Zira Birleşik Krallığın (İngiltere’nin) yazılı anayasasının bile olmaması soyut ve/veya özet anayasa kavramının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Temmuz 15th, 2010 | in Hukuk, Siyaset/Politika, Toplum | 10 tane yorum

Anayasa Değişikliği Paketi ve Referandum Maddeleri

 

Referanduma gidecek on milyonlarca yığın, milyonlarca itaatkar skolastik robot ve binlerce bilinçli seçmen

26 maddede hülasa edilen, 5982 sayılı, 7/05/2010 tarihli Anayasa Revizyonu, Türk Parlamentosundan geçip Cumhurbaşkanı’nca da onaylanmıştır. “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, CHP tarafından AY mahkemesine gönderilmiş ve bu talep AY mahkemesince kısmen kabul edilip kısmen reddedilmiştir.

07.11.1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın bir kısım bozukluklarını düzeltmek üzere revizyona tabi tutulmuştur tutulmasına da, bu operasyonun daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, nihai bir operasyon olmadığını nihai operasyon için altlık niteliği taşıdığını belirtmiştik. (daha&helliip;)

Etiketler: , , ,

Nisan 12th, 2010 | in Hukuk, Siyaset/Politika, Toplum | 17 tane yorum

Anayasa Pketi mi

Anayasa revizyonu paketi son on yıldır,  yargıya ve hukuka boğulmuş gündemi daha da bir derinleştirdi. Üretimin, ekonominin, yeniliğin gündemiyle dolu olmasını özlediğimiz gündemin hukukta ve yargıda patinaja düşmesinin en temel sebebi, politikacıların kısa dönem çıkarlarıyla hukuku dolanmak istemeklerinden kaynaklanmakta. Bu durum malesef, dün de böyleydi bu gün de böyle.

Anayasa Değişikliği Revizyon Paketi, Köklü Anayasa Değişiminin I. Aşamasıdır:

I. Aşama: Anayasa Mahkemesinin Ele Geçirilmesi (daha&helliip;)

Etiketler: , , , ,

Mayıs 6th, 2009 | in Hukuk, Siyaset/Politika, Toplum | Yorum Yapin

Dünden devam…

Yıllardır belediyelerin, kaldırımlarla ve alt yapıyla ikide bir oynaması, elektirik su ve telefon hatları için kazı yapması üzerine insanlar haklı olarak bu kurumları eleştiri yağmuruna tutar. Ve ardından bunları bir kez sağlıklı yapsalar da (daha&helliip;)

Etiketler: , , , ,

Mayıs 5th, 2009 | in Hukuk, Siyaset/Politika, Toplum | Yorum Yapin

1982 Anayasası Revize Edilmemelidir!

1982 Anayasasını tümden değiştirmeyi göze alamayan hükümet, revizyon yapma sürecine girmiştir. Bunu kabul etmeyiz. Zira bu gün yürürlükte olan 1982 Anayasası, anayasa değil de (daha&helliip;)

Etiketler: , , , ,

Bu başlıktaki mülga (ilga edilmiş, kaldırılmış) kelimesi takdir edilir ki devlet memurlarının ve devlet memuru olmayanların özlemle ve hararetle duymak istedikleri bir hukuksal düzenlemedir. En azından öyle temenni ediyorum.

Şu anki 657 sayılı Devlen Memurları Kanunu, tembel, sünepe, statik, korkak, yönetsel anlamda muhafazakar insanlar için tam bir sığınak veya barınaktır. Bu kanunun mülgası, kamu kesiminin yerinde (daha&helliip;)

Etiketler: , , , , ,