DTP Çıldırmış Olmalı!

Yerel Yönetimde Yeni Bir Model: Bölge Yönetimi(!)

Ne güzel değil mi, alt başlığı da akademik dilden koyduk. Yerel yönetimi, katılımcı yönetimi geliştirmiş oluruz. Oldu olacak, bölelim, bölelim, her bölünen yere bir bayrak bir dil, bir istiklal marşı, bir meclis, bir de başkent ihdas edelim.

Yalnız, bu bölme işlemine DİYARBAKIR’DAN başlayalım. Diyarbakır’ı böler bölmez bu bölme sürecini bitirelim. Öyle ya maksat hasıl olduktan sonra gerisi önemsiz.

Gerek ilgili parti benzeri örgüt, gerekse bu örgütün başkanı Selahattin Demirtaş adında şahıs, artık iyice gemi azıya aldılar ve yerel özerklik istemeye başlıyorlar ve bunu da “bölge yönetimleri” adı ile önümüze sunmaya çalışıyorlar. Bu Amerika’daki eyalet yönetiminin Türkiye’ye uydurulmaya çalışılmasıdır. Bu sistem, Osmanlı’da “eyalet sistemi” olarak uygulanmıştır ancak üç kıtaya yayılmış bir coğrafyayı başka türlü idare etmek zaten mümkün değildi.

Yerel Yönetim Sisteminde Bölge Yönetimi:

Osmanılı topraklarının  o zamanki genişliğine göre, bu günkü Türkiye’yi karşılaştırdığımızda akla zarar bir fark bulunmaktadır. Coğrafi genişlik olarak Türkiye gibi bir ülkenin en ideal yönetimi bu günkü yönetim şeklidir. İlla ki bir birliktelik olacaksa, “Türk Federe Devletleri” adı altında dünyadaki bütün Türk Devletlerinin aynı federasyonda toplanmasıyla ortaya çıkacak bir yapılanmadır. Yani bölünmesindense birleşme yöntemi.

Neden Dünya’daki diğer Türk Devletlerinin Aynı çatı altında toplanmasına yönelik bir birleşme sürecini değil de bölünme sürecini tartışıyoruz. 23-24 Aralık tarihli, (Dün geceki) 32. Gün programında yer yer adeta DOLAYLI YOLDAN BU SÜRECE HİZMET EDİLMEKTEDİR. Sayın Birand’ın bu konudaki yaklaşımı zaten bellidir.

Halihazırdaki iktidar ise, seçim arifesinin sıcak etkisiyle bir taraftan yüzünü batıya döndüğünde kükrerken, doğuya döndüğünde ise, göz kırpması olayın başka bir dramatik boyuutu.

Bölge Yönetimi Statüsü:

Yerel yönetimler, yerel ihtiyaçların yerel halka en yakın yönetim birimince karşılandığı, kendine ait demokratik yönetim organları olan, özerk, demokratik, tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır. Bu kuruluşlar halihazırda İl özel yönetimleri, Belediyeler ve Köyler olarak hizmet yürütmektedir. Bu konuda bir kifayetsizlik gereği bulunmamaktadır.

Bölge Yerel Yönetim Sistemi, öncelikle geniş coğrafyala sahip ülkeler için zorunluluk taşıyan bir uygulamadır. Bu çok geniş yüzölçümüne sahip devletlerin bir arada barış içinde tutulması için gerekli olan vazgeçilmez bir uygulamadır. Ama, bu durum 814.578 km2 lik bir alan olan Türkiye  için bu yerel yönetim sisteminin uygulanmasının mantıksal, teknik ve de siyasal bir anlamı yoktur.

Dün Dil Konusuydu, Bu Gün Bölge Yönetimi:

Nereye kadar…

Alıştıra Alıştıra Çözün” başlıklı yazımdaki hassasiyetimi(zi) zaten ortaya koymuştuk. İnanın göreceksiniz, çok yakında ayrı bir marş, ayrı bir bölge anayasası dillendirilmeye başlanacaktır. Çünkü piyonların bu günkü hareketlerine bakarak diğer taşlara bile dokunmadan satranç oyunu kazanmak istenmektedir. Oyuncu başı malum devletler, oyunun piyonları ise, bölge halkı adına bu tür akla zarar önerileri getirenlerdir.

İktidarın Güney Bölgelerde Yeni İller Oluşturuması bilimsel açıdan gerekli ve doğru olmasa bile, SİYASAL AÇIDAN MECBURİYET TAŞIYAN son derece gerekli uygulamalardır. Zira siyasal hassasiyetler, bilimsellikten ve dahi ussallıktan daha önemlidir.  Bu konuda gerek siyasal gerekse bilimsel anlamda dile getirilecek çok derin hususlar olsa bile konuyu detaylandırmanın bile şer güçler için bir kazanım olduğunu düşünmekteyim. Çözüm, bölgeye adil refah dağılımıdır diye diye bir ediyorduk. Ancak bunun da bir çözüm olmadığının zaman geçtikçe anlaşılamsı bir başka vahim durumdur.

Halkımızın bu günkü piyonlara bakıp yarınki hamleleri görmeleri ve uyanmaları temennisiyle.

Esen Kalınız.

Not:

Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, https://www.bilgievreni.com, https://www.gazetecanik.com, https://www.kamudanhaber.com, https://www.siyasalforum.net, https://www.ahmetfidan.com ile, Halkın Sesi, Gazete Canik vb. kağıt bası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler: , , , , , ,