Resim: Ahmet Fidan Usulü PİPEK Yapımı Tarifi. PİPEK: Pirinç Pilavından Ekmek veya genel adıyla, Pirinç – Bulgur Pilavından Peynirli Ekmek Tarifi

Pilavı biraz çok yaptıysanız ve üzerinden 3 gün geçti ve artık onu yemeyi canınız istemiyorsa sakın dökmeyin, DÖNÜŞTÜRÜN: Ben 3. gününü geride bırakmış pirinç pilavını tencerede düzleştirdim, sıkıştırdım ve ekmek yaptım. Adına da PİPEK dedim.
Şimdi kahvaltı için hazırlayacağınız bu ekmeğin tarifini açıklayayım:
Bir tencere pilav, 2 gün tazeliğini korur, 3. günden itibaren lezzeti yarıya iner. 5. günden itibaren buzdolabında bile olsa gıda lezzetini neredeyse tamamen kaybeder. Pilavın pirinç veya bulgur olması veya makarna olması çok fark etmez. Artan pilava göre (30 cm çapında orta büyüklükte bir tencere pilavın yarısı artmışsa yine orta büyüklükte bir tava için iki ekmek çıkar. Pilavın dibinde az kaldıysa ancak bir ekmek yapılabilir.
Ben yaptım oldu. Adına da PİPEK koydum. Pirinç Pilavı Ekmeği veya genel adıyla Pilavlı, Peynirli, Ekmek PİPEK.

MALZEMELER:
1. Üç veya dört günlük (bulgur veya pirinç) pilav kalıntısı.
2. İki çorba kaşığı yoğurt. Yoğurt yoksa lor veya 2 kibrit kutusu büyüklüğünde normal peynir.
3. Bir çorba kaşığı tereyağ
4. Varsa maydonoz
5. Üç yumurta
YAPILIŞI:
3 veya 4 günlük pirinç veya bulgur pilavını veya makarnayı boş bir tepsinin içinde işaret parmağımızı geçmeyecek kalınlıkta sıkıştırarak tavanın yuvarlaklığına uygun gelecek şekilde düzleştiriyoruz.
Bir kapta, 3 yumurtayı, yoğurt veya lor peynirini veya normal peynirini karıştırıyoruz. Çok ince doğranmış maydonozu yumurtalı marmelata katıyoruz ve mikser veya el mikseri veya bir çatalla iyice çırpıyoruz. Marmelatımız, boza kıvamında olmalıdır. Bu kıvamı yakalamakk için, varsa yarım çay bardağı süt ilave edebilirsiniz. Tuza düşkünlüğünüz varsa, armelatımıza yarım silme çay kaşığı tuz ilave edebilirsiniz.
Bir kibrit kutusu veya çorbakaşığı tereyağını (mümkünse teflon) tavaya koyuyoruz ve ısıtıyoruz. Tereyağ erir erimez (yağ yanmadan, tepsinin içinde ziplemiş olduğumuz))) veya sıkıştırmış olduğumuz pilavın üzerine marmelatımızı boca ediyoruz. Marmelatın pilavın altına da geçmesi için formu bozmadan ters yüz edebilirsiniz veya ters yüz etmeden direkt iki spatula ile ısınmış yağın üzerine marmelata bulanmış pilavı dikkatle yerleştiriyoruz. Artan marmelatı, ziplenmiş pilavın üzerine döküyoruz. Kapağını kapatıp kısık ateşte 5 dakika pişiriyoruz. 5 dakika sonra spatula ile dikkatlice ters yüz ediyoruz. Eğer dağılma ihtimali varsa, dağılmayacak şekilde dönderme, gözleme veya balık çevirir gibi dikkatle çeviriyoruz. 2.5 dakika da kapağı kapalı olarak tersini pişirdikten sonra afiyetle servis ediyorsunuz. Yaptınız denediniz beğenmediyseniz lutfen beni arayın. Çünkü nefis olması gerekecektir.
AFİYET OLSUN

Etiketler: , , , , , , , , , ,